февруари 2, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Автомобилното „Шипка-Дамасцена 2022“ е този уикенд, Стефан Стоев с още по-мощна бегачка

Мирис на бензин и адреналин ще има тази събота и неделя на Шипка. С популярната надпревара “Шипка-Дамасцена” стартира сезонът в шампионата по високопланинско изкачване. Календарът за 2022 година предвижда три състезания, които ще се проведат в рамките на пет седмици. Първото е този уикенд, а следващите две са през октомври – в Шумен и Гоце Делчев.

Няколко габровски пилоти ще застанат на старт в състезанието. Най-изявен фаворит от тях е Стефан Стоев, който след тригодишна пауза отново ще зарадва любителите на автомобилния спорт у нас, управлявайки своя Silver Car EF 10, брандиран с логото на млечните продукти „Боженци“, по пътя към Шипка. За Стоев това ще бъде първо участие в автомобилна надпревара от 2020-та насам. За последно габровският ас беше сред лидерите в румънския шампионат. „Ще трябва да свиквам отново с всичко. След две години пауза и на тази възраст, на която вече съм, тялото отвиква на тези натоварвания. Това ще бъде по-трудното. Освен това и колата е доста по-силна от преди – разкри той. – На последното състезание, на което карах в Румъния, турбината на колата приключи и я сменихме. Тогава се оказа, че новата система, която гласим, е доста по-добра от тази, с която сме закупили автомобила. Той реално през цялото време е имал проблем с турбината. Новата вече докара истинската мощност на колата, а преди това тя е вървяла с около 35 процента надолу, което е около 100-150 коня по-малко. Аз не съм я карал на състезание в този „вървящ“ вариант когато бях във форма, а сега това ще бъде една допълнителна трудност за мен.

На класическото трасе ще карат и други от най-силните български пилоти в тази дисциплина – Николай Златков (Audi S1), Юлиян Телийски (Mitsubishi Lancer Evo IX), Любо Каменов (Mitsubishi Lancer Evo IX) и др.

STOEV1

„Конкуренцията ще е сериозна, но пък и останалите пилоти не са в топ форма, заради случилото се в последните две години. Няма да можем да дадем възможно най-доброто от себе си на зрителите, но вярвам, че те са зажаднели да гледат отново бързи коли и ще се опитаме да ги зарадваме“, допълни асът ни.

Наред с неговото, сред общо 55-те заявки за Планинско “Шипка-Дамасцена 2022” личат имената на още няколко габровски пилоти – Стефан Банков (Ауди S3), Николай Ганев (Хонда Сивик), Георги Милев (Хонда Сивик), Богомил Петров (ЛАДА 2105).

Трасето на Планинско “Шипка-Дамасцена 2022” е с дължина 5100 метра. Стартът е на 7 километра след град Шипка и финишира на половин километър преди върха. Завоите са 31 на брой, а рекорда на трасето е 2:23:82. Тренировките ще бъдат в три манша и ще стартират в събота, 17 септември, от 14:30 часа. В неделя, 18 септември, от 9:00 часа е откриването, а от 9:40 часа започва подгряващият манш. Първият от двата състезателни манша е предвиден да стартира в 11:10 часа. Награждаването на най-добрите състезатели традиционно ще се проведе в подножието на Паметника на Свободата 30 минути след последния финиширал.

Билетите за зрители ще бъдат на стойност 5 лв. Входните талони ще се продават на подстъпите към трасето.

Проходът Шипка, в участъка от върха до град Шипка и обратно, ще бъде затворен:

на 17.09.2022 /събота/ от 09:30 ч. до 19:30 ч.

на 18.09.2022 / неделя/ от 07:30 ч. до 16:30 ч.

Основното движение на леки и товарни автомобили до 3,5 т. ще се извършва по обходен път гр. Габрово – вр. Шипка – вр. Бузлуджа – гр. Казанлък, и обратно. Тежкотоварните автомобили ще преминават през гр. Гурково – прохода на Републиката “Хаинбоаз” – гр. Велико Търново и обратно.

Източник: sport-gabrovo.com