февруари 1, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Алейш Еспаргаро: Предимството на Дукати е нелепо

Пилотът на Априлия Алейш Еспаргаро все още е част от битката за титлата в MotoGP през 2022 година. Преди финалните два кръга за сезона испанецът изостава от Франческо Баная с 27 точки, след като финишира девети във вчерашната Гран При на Австралия.

На „Филип Айлънд“ цели шест от осемте пилота с мотори на Дукати не завърши пред Еспаргаро. Единствено Фабио Ди Джанантонио, който завърши 20-ти и отпадналият след удар с Алекс Маркес Джак Милър не бяха пред пилота на Априлия във вчерашната надпревара.

След нея той застана пред медиите и заяви, че предимстово на мотора на Дукати е „нелепо“, тъй като реално всеки пилот с мотор на италианците има реален шанс да се бори за топ 10 във всеки старт. Изказването на Еспаргаро идва след като през цялото лято се въртяха мненията, че RS-GP на Априлия е на същото ниво, на което е Desmosedici GP.

„Забавно е, защото преди 3-4 месеца всички казваха, че Априлия е новото Ферари. Аз знам с какъв мотор разполагам, това е добър мотор, знам, че го подобрихме много. Но определено не сме на нивото на най-добрите мотори на стартовата решетка.

„Никога не сме били на това ниво, но те (Дукати) допуснаха много грешки в началото на сезона, които ни позволиха да сме близо до тях. Но сегашните резултати на Дукати са нелепи. Няма значение кой кара мотора им, всички те са в топ 6. Много е обезсърчаващо“, каза испанецът.


Свидетелство за доминацията на Дукати през 2022 година е фактът, че в първите 18 старта пилотите на италианците са спечелили цели 14 квалификации и 11 победи в състезанията. Дукати си гарантира титлата при конструкторите още в Гран При на Арагон, цели шест кръга преди края на сезона.

Източник: sportal.bg