август 11, 2022

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

АМА Суперкрос: Кен Роксен и Кристиан Крейг стартират с победа в Анахайм

Американските серии Monster Energy AMA Supercross за 2022 г. стартираха с победа Кен Роксен от отбора на Honda HRC. Той започна триумфално четвъртия си сезон в клас 450SX на препълненения стадион Ейнджъл в Анахайм, където бе първия кръг от суперкрос шампионата.

Купър Уеб от Red Bull KTM, който защитава титлата се стана втори пред 45 050 фенове. Джъстин Барша от Red Bull GASGAS Factory Racing, който се бореше за рекордна четвърта поредна победа в началото на сезона, направи умно и бързо каране. Той стана трети.

В клас Western Regional 250SX, пилотът на Monster Energy Star Racing Кристиан Крейг с Yamaha направи страхотен старт на сезона си с първата си победа на стадиона, на който израсна, първо като зрител, а след това и като пилот.

Чейс Секстън от отбора на Honda HRC грабна холшота в клас 450SX, но неговият съотборник Роксен го изпревари почти мигновено. Двамата състезатели на Honda бързо дръпнаха на основната група с повече от шест секунди. Секстън имаше скорост да изпревари съотборника си.

След първите 8 минути от 20-минутното състезание плюс една обиколка, нещата започнаха да се случват бързо и драматично. Съотборниците на Honda почти осъществиха контакт във въздуха. Малко след това Секстън падна, влизайки в завой. Успя да продължи, но с второ падане изпусна топ 5.

Барша зае второ място, а няколко обиколки по-късно Джейсън Андерсън с Kawasaki – шампион за 2018 г., изпревари Барша. Той бързо отвърна и прати Андерсън на земята. Той продължи, но назад. Тогава Купър Уеб направи една от късните си атаки, с които е известен, като излезе със своя KTM на второ място. Чейс Секстън се изкачи до 4-о място, преди да отстъпи мястото на Марвин Маскен от Red Bull KTM точно при карирания флаг.

В клас Western Regional 250SX Сет Хамейкър с Kawasaki взе холшота, но Винс Фрайс с Honda го изпревари. Кристиан Крейг се придвижи бързо от четвърта на втора позиция, след което се премести в челното място. Това стана 4 минути след старта на 15-минутното състезание плюс една обиколка. В петата обиколка Хамейкър надмина Фрайс, заедно Гарет Марчбанкс  с Yamaha зад него. Марчбанкс оказа натиск за мястото, но Хънтър Лорънс от екипа на Honda HRC беше този, който направи последната атака за 3-о място.

Серията Monster Energy AMA Supercross е от 17 кръга пред 2022 г. и е всяка събота вечер. Има една почивка през април за празничния уикенд. Вторият старт е на Ринг Сентрал Колизеум в Оукланд, Калифорния този уикенд, на 15 януари.