юли 18, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Асистиращите системи и светлините при новите Golf Variant и Golf Alltrack

7897979

Car2X гарантира повече безопасност. Технологията за Car2X комуникация дава възможност на Golf Variant да се свързва и обменя свързана с пътнотранспортната обстановка информация със съответната инфраструктура и останалите превозни средства в радиус до 800 метра. Обменът на информация се осъществява в рамките на хилядни от секундата.

Благодарение на използването на хармонизирания в рамките на Европейския съюз Car2X стандарт за обмен на данни (Wi-Fi p/ITS G5), който важи за всички автомобилни производители, информацията може да се обменя между превозни средства от всички видове, класове и марки, както и между тях и пътната инфраструктура в страните членки на съюза. Този „общ език“ е ключово изискване за намаляване на броя на пътнотранспортните произшествия във всички страни от общността.

С Car2X водачите получават своевременна информация и предупреждения за евентуални опасности в близост по маршрута.

Целевото използване на сигналите в помощ на водача при опасни ситуации чрез директната Car2X комуникация в автомобила, може да предотврати ефективно възникването и да намали тежестта на пътнотранспортните злополуки, превръщайки се в крайъгълен камък по пътя към постигане на автомобилно движение без произшествия.

Travel Assist. Новата асистираща система Travel Assist в Golf Variant дава възможност за асистирано шофиране със скорост до 210 км/ч. За изпълнението на тази сложна задача, Travel Assist стъпва на основата на комплексни системи като адаптивния темпомат ACC (Adaptive Cruise Control) за контрол на скоростта и дистанцията, както и на системата за поддържане на лентата за движение Lane Assist за контрол на управлението.

Водачът активира системата чрез натискане на бутон на новия мултифункционален волан. Поради редица законови изисквания и свързани с безопасността причини, водачът трябва да следи постоянно системата и поне една от ръцете му да бъде на волана. Благодарение на новите капацитивни сензори, вградени в повърхността му, е достатъчно просто да го докосва.

Ако контактът с волана бъде прекъснат за повече от 15 секунди, системата подава предупредителни светлинни и звукови сигнали, последвани от спирачен импулс.

Най-късно след него водачът трябва да реагира и да докосне волана – в противен случай се активира асистиращата система за аварийни ситуации Emergency Assist и Golf Variant преминава в режим на автоматично спиране до състояние на покой.

Система ACC с превантивен контрол на скоростта. Най-новото поколение на адаптивния темпомат ACC (Аdaptive Сruise Сontrol) в Golf Variant действа проактивно. За целта системата изчислява точното местоположение на Golf Variant на основата на данните за маршрута и GPS от навигационната система и съответно намалява скоростта още преди навлизане в населени места и градски зони с ограничение на скоростта, при завои, кръгови и други видове кръстовища. Едновременно с това ACC ползва и данните от системата за динамично разпознаване на пътните знаци DRSD (Dynamic Road Sign Display) от фронталната видеокамера и привежда скоростта на движение в съответствие с ограничението в момента, в което то бъде разпознато.

Система Front Assist. Изцяло нови функции за безопасност разкрива и системата за защита от фронтален сблъсък Front Assist. Системата следи зоната пред автомобила с помощта на радарен сензор и фронталната видеокамера. При откриване на опасност от сблъсък, тя предупреждава водача и предприема самостоятелно спиране в критични ситуации при недостатъчна или бързо намаляваща дистанция до автомобила отпред с използване на функциите за автономно аварийно спиране City Emergency Braking и за разпознаване на пешеходци Pedestrian Monitoring до при движение с много ниска скорост в населени места.

Гамата от функции вече е разширена и със следене на наличието на велосипедисти Cyclist Monitoring, функция за асистенция при отклонение от траекторията на движение и – за първи път в модел на марката Volkswagen, функция за автоматично спиране при опасност от сблъсък с насрещно движещо се превозно средство при завиване на кръстовище.

Функция за спиране при опасност от сблъсък с насрещно движещо се превозно средство при завиване на кръстовище.

Ако при извършване на маневра за завой наляво на кръстовище (при дясно движение), оборудваният с функцията за спиране при опасност от сблъсък с насрещно движещо се превозно средство при завиване Golf Variant регистрира приближаващ по лентата, която водачът възнамерява да пресече автомобил, системата автоматично спира до състояние на покой и същевременно подава звуков и визуален предупредителен сигнал.

В зависимост от скоростта, с която се движат двете превозни средства, функцията за спиране при опасност от сблъсък с насрещно движещо се превозно средство при завиване на кръстовище може да предотврати евентуално произшествие или да смекчи последиците от него в рамките на ограниченията на системата.

IQ.LIGHT – матрична LED система на фаровете. Volkswagen предлага новия Golf Variant с включени в стандартното оборудване на всички версии предни LED светлини. За първи път във върховата версия на изпълнение ще се използва и изключително мощната матрична LED система на фаровете IQ.LIGHT, която водачът активира чрез асистиращата функция за динамично управление на светлините Dynamic Light Assist.

Използвайки общо 44 LED елемента – по 22 в матричния модул на всяка от светлините, системата формира десет различни (част от които интерактивни) светлинни режима и функции за насочване на светлинния поток върху платното. Друга нова функция на матричните фарове IQ.LIGHT са динамичните светлини на мигачите, които освен впечатляваща визия имат и сериозен принос към повишаването на пътната безопасност .

LED технологии в стандартното оборудване. Светодиодните LED елементи вече са основен светлинен източник още при базовата версия на оборудване на новия Golf Variant. Късите, дългите, габаритните и дневните светлини при включените в стандартното оборудване фарове се използват ярки светодиодни елементи с близък до дневната светлина спектър.

В блоковете на задните светлини също се използват изключително и само LED елементи, чиито дизайн и очертания създават неповторима, триизмерна светлинна графика на задната част през тъмните часове на денонощието.

Стоп светлините при допълнително предлаганото върхово изпълнение на задните светлини се отличава и с впечатляваща функция за динамична промяна на светлинната графика, хармонираща отлично с динамичните мигачи. В зависимост от конфигурацията на оборудването, новият Golf Variant за първи път предлага и външно индиректно осветление, а като опция могат да се поръчат и анимираните светлинни функции за посрещане и изпращане („Coming Home” и „Leaving Home”).

Индиректното външно осветление се осъществява чрез фаровете, блоковете на задните светлини, осветлението на гнездата на дръжките на вратите и светлините за посрещане в корпусите на външните огледала. Функцията „Coming Home” се активира при изключване на запалването, а „Leaving Home” – при отключването на вратите на Golf Variant. Функцията стартира веднага щом се приближите с ключа на автомобила.

Източник: volkswagen.bg