юли 18, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Астън Мартин нае инженер в лицето на Фетел

7897979

Ръководителят на отбора на Астън Мартин във Формула 1 Отмар Шафнауер е на мнение, че британският тим освен пилот, е наел и инженер в лицето на четирикратния световен шампион Себастиан Фетел.

Германецът се присъединява към британския тим, след като неговият договор с екипа на Ферари, където той прекара последните шест години, не бе подновен. В доскоро известния като Рейсинг Пойнт отбор, Фетел заменя отишлият в Ред Бул Серхио Перес и ще си партнира с Ланс Строл, чието остава на състава не е било под въпрос, тъй като неговият баща Лорънс е собственик на отбора.

Според Шафнауер, желанието на Фетел да знае възможно най-много за техническите характеристика на своя автомобил подхожда повече на инженер, отколкото на пилот. Американецът също така бе категоричен, че Фетел има същата тази жажда за успехи, която е имал когато спечели четирите си титли с Ред Бул в периода 2010-2013.

„По начина, по който гледам аз, на 33 не забравяш как да караш болид от Формула 1 бързо. Той определено не е забравил как да прави това, и определено неговата работна етика е на много високо ниво. Той е жаден за добро представяне. Започнахме работата си с него и той определено задава правилните въпроси и то много от тях. Жаден е за знания.

„Един от инженерите оприличи работа с него, като все едно да имаш инженер в кокпита. Той иска да знае колкото, ако не и повече за колата, отколкото знаят инженерите, които работят по нея. Той иска да разбере дори и най-малките аспекти от работата на колата. Себ иска да знае всичко това, плюс още нещо. Това е много добра черта, която той има и му личи, че е жаден отново да се забавлява във Формула 1.

„Под „забавлява“ искам да кажа, отново да е в борбата в челото и да може да извлече всичко от колата, с което да помогне на отбора да разгърне целия си потенциал“, коментира Шафнауер.

Той също така е на мнение, че Фетел и Строл ще се сработят много добре, въпреки разликата от 11 години между двамата. Американецът дори смята, че младият канадец превъзхожда много по-опитния си съотборник в дадено отношение.

„Себ определено е по-опитен, но не е достигнал пика си на 33 години. Ланс е много по-млад и все още се учи и е много бърз. Мисля, че комбинацията между двамата ще е много добра. Ние имаме много добра история, в която пилотите ни винаги са работили добре заедно, за да извлекат максималния резултат в даден уикенд. Дори и в дните когато Естебан (Окон) и Серхио се удряха един друг, те споделяха всички данни помежду си и работеха заедно и неуморно, за да са сигурни, че са извлекли максимума от колата.

„Сигурен съм, че това ще продължи да е така и със Себастиан и Ланс. Ланс може да научи много от Себ и обратното, тъй като Ланс е човека с опита в отбора. Той е карал миналогодишната ни кола и познава характеристиките много повече от Себ“, завърши Шафнауер.

Тимът на Астън Мартин все още не е обявил на коя дата ще представи своя болид за 2021 година.