АФБ: Спортният министър зачерква автомобилния спорт от картата на България

Стефан ИлиевОт офиса на Автомобилна федерация на България, разпространиха следното писмо до медиите:

Реална е възможността в България да няма нито едно международно автомобилно състезание през 2022 г. За това алармира Автомобилната федерация на България в открито писмо до президента Румен Радев и служебния премиер Стефан Янев.

За първи път в историята на България, автомобилният спорт е напълно зачеркнат от спортния календар на страната, се посочва в писмото. Министерството на младежта и спорта е предвидило 0 лв. финансиране за автомобилния спорт през следващата година, като е получен отказ за подкрепа дори за провеждането на международни състезания с дългогодишни традиции.

След 50 годишна история емблематичното „Международно Рали България“, което е сред най-престижните ралита в Световния рали шампионат и е част от календара на Международната автомобилна федерация (ФИА), може да не се проведе през 2022 г. „От 1970 г. до сега, дори в най-тежките години на преход, на инфлация, на икономическа криза – винаги това емблематично за българския автомобилен спорт рали е било организирано. До този момент – когато управлението на спорта в България пое г-н Андрей Кузманов“, посочват от АФБ.

Те декларират, че ще направят всичко по силите си за провеждането на международните събития планирани в календара им, но са изправени не само пред липса на подкрепа от държавата, но и пред постоянен административен тормоз. „През последните месеци са постоянни исканията от Министерството на младежта и спорта за предоставяне на различни документи и се назначават редица проверки“, допълват АФБ, които считат, че целта е пълно блокиране на тяхната дейност. „Преследвайки свои цели сегашният служебен министър на спорта е на път да нанесе огромни вреди на автомобилния спорт в България и на международния престиж на страната ни“, категорични са от федерацията. Още едно доказателство за това е поредната назначена проверка от Министерството на младежта и спорта от 5.11.2021 г., която включва „външни експерти“, които са в откровен конфликт на интереси с проверяваното сдружение и които нямат експертиза в областта.

„Явен е стремежът на сегашния министър на спорта да постави приближени до себе си лица на чело на Федерацията, въпреки че тя е напълно независима организация. Изглежда сегашното управление на министерството е решено да постигне целите си, дори с пълно блокиране на автомобилните състезания в България през 2022 г.“, се казва в откритото писмо. От българската федерация правят уточнението, че международните състезания за 2022 г. вече са подадени към ФИА и са част от календара им. Затова и отказът от тяхното организиране ще има не само тежки последствия за страната ни, но и може да доведе до бъдещото им изключване от картата на международния автомобилен спорт.

Следва да се има предвид, че дотацията от държавата винаги е била недостатъчна. Средно на година отпускано финансиране от Министерството на младежта и спорта е било от около 100 хил. лв. Провеждането на състезанията са възможни само благодарение на участието на редица спонсори и последователната работа на федерацията. За първи път обаче те са изправени пред пълен отказ и блокиране от страната на държавата на един от най-популярните спортове в България.

 

Next Post

Moto2: Гарднър на една ръка от короната

Лидерът в шампионата на Moto2 Реми Гарднър (Red Bull KTM Ajo) е на една ръка разстояние от световната корона. Състезанието във Валенсия – последно за този сезон, е втори „мачпойт“ […]