февруари 4, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Баная: Грешките ми направиха титлата още по-ценна

Франческо Баная стана първият световен шампион на Дукати в MotoGP от 15 години насам след Кейси Стоунър през 2007, а успехът му е още по-ценен, тъй като италианецът изоставаше на 91 точки от бившия вече шампион Фабио Куартараро, но успя да го догони и да го изпревари.

“Чак като пресякох финалната линия във Валенсия вече бях сигурен, че съм станал световен шампион – обясни Баная. – Сезонът беше сложен, с възходи и спадове. В хода на сезона допуснах две много големи грешки – в Льо Ман и на “Заксенринг”, изостанах на 91 точки от лидера, но се върнахме в челото и това направи битката още по-красива и титлата ми още по-ценна.”

Успехът на Дукати този сезон беше допълнен и от световната титла на Алваро Баутиста в Супербайк, но този успех остана в сянката на кампанията на Баная.

“Най-хубавото беше, че нито един от тима не се предаде в нито един момент – допълни Баная. – Говорих с всички от екипа на “Ассет”, откъдето започна завръщането ни в челото. Направихме невероятна втора половина на сезона с 4 поредни победи, след това дойде второто място в Арагон преди края на сезона.”

Баная отличи и трите най-важни състезания за него през сезона.

“Първата от тези надпревари беше на “Заксенринг”, там показахме, че можем да се борим, после – “Силвърстоун”, където целият уикенд беше труден за нас, имах сериозни проблеми да съм бърз, но въпреки това успях да спечеля. Точно там осъзнахме, че можем да се борим за титлата до края на сезона. И накрая – Тайланд, там също бяхме много бързи, но след това заваля и въпреки, че цял сезон имам проблеми на мокро, точно там успях да стигна до третото място на финала.”

Източник: sportal.bg