юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Баная поиска по-голяма яснота от стюардите в MotoGP

Стюардите в MotoGP попаднаха в светлината на прожекторите след случилото се в Гран При на Португалия миналата седмица и наказанието, което бе дадено на Марк Маркес за неговия удар в Мигел Оливейра в началните етапи на състезанието на „Портимао“.

Шесткратният световен шампион в кралския клас бе наказан с двойно преминаване през дългата обиколка за Гран При на Аржентина тази седмица. Тъй като обаче той ще пропусне старта на „Термас де Рио Ондо“ заради контузията, която получи при инцидента с Оливейра, неговата санкция щеше да отпадне, тъй като тя важеше само за Гран При на Аржентина.

Във вторник, ден след като бе обявено, че Маркес няма да участва в Аржентина, наказанието на испанеца бе променено и сега то не важи конкретно за Гран При на Аржентина, а за „следващото състезание, в което пилотът (Маркес) ще участва“. Разбира се от Хонда обжалваха тази промяна, а този протест ще бъде разгледан от апелативния съд на MotoGP.

Този хаос около наказание на Маркес не се хареса много-много на останалите пилоти в падока, които ще искат стюардите да бъдат по-ясни в своя изказ в бъдеще, за да не се стига до подобни ситуации. Те също така ще изискат от комисарите и по-голямо постоянство в даването на наказания за сходни нарушения.

„Мисля, че трябва да поискаме повече яснота за безопасността и наказания, защото в момента е много трудно за разбиране – каза световният шампион Франческо Баная преди старта на уикенда в Аржентина. – Например миналата година на „Мизано“ намалих в края на първата тренировка, защото си помислих, че тя е свършила. Бях на състезателната линия и блокирах двама пилот, за което бях наказан с три места на стартовата решетка.

„В квалификацията в Португалия аз бях с рекордно постижение във втория сектор, опитвах се да подобря времето си, но четирима пилоти се движеха бавно върху състезателната линия и обиколката ми беше провален. Но никой не направи нищо след тази случка. Така че нещата са трудни за разбиране.

„Трудно е да се разбере и какво става с наказанието на Марк. Така че смятам, че трябва да поискаме те да бъдат по-ясни и постоянни“, завърши световният шампион.

Сходно мнение изказа и пилотът на Априлия Маверик Винялес, който призна, че работата на стюардите не е лесно, но и допълни, че пилотите трябва да вярват, че техните решения са правилни.

„Трудно е да дам повече информация. Честно, за мен, ние трябва да вярваме, че наказанията, които се дават, са правилните. Разбирам, че работата им не е лесна, тъй като всеки вижда нещата по различен начин.

„Но ние трябва да следваме едни правила. Трудно е нещата да се сведат до само едно правило, защото може да има много различни гледни точки за една ситуация. Това все пак са състезания и две ситуации никога не са идентични.

„Надявам се, че нещата могат да се подобрят, но мога да си представя, че работата на стюардите не е никак лесна“, обясни Винялес.

Снимки: MotoGP

Източник: Sportal.bg