юли 15, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Бахрейн иска да приеме тестовете във Формула 1 и през 2022 година

7897979

Ръководството на пистата „Сахир“ в Бахрейн изяви своето желание да организира предсезонните тестове във Формула 1 и през 2022 година.

В средата на март месец трасето в Кралството прие предсезонните изпитания в шампионата за първи път от 2014 година насам. Първоначалното те трябваше да се проведат както по традиция на „Каталуния“ край Барселона, но след като Гран При на Австралия бе отложено за ноември и състезанието в Бахрейн стана откриващ кръг за сезона, отборите взеха логичното решение да преместят и тестовете в Близкия изток. 

Това предостави на отборите по-голяма възможност да тестват своите болиди в най-късите предсезонни изпитания в историята на шампионата, които бяха с продължителност от едва три дни. Въпреки че те се проведоха в пустинята, втората половина от първия ден бе силно засегната от метеорологичните условия, тъй като трасето бе ударено от пясъчна буря, която обаче не спря отборите да навъртят така нужните им обиколки преди старта на кампанията.

„Помня когато направихме теста през 2014. Този бе по-къс, но се надявам догодина да можем да организираме нормален тест с новите коли. Не знам какво ще се случи догодина, не сме говорили още с Формула 1. Смятам, че провеждането на тестовете и първото състезание на едно и също място има логика. Не знам какво ще стане със състезанието в Австралия, доколкото съм запознат те искат да се преместят за постоянно във втората половина на календара“, заяви изпълнителният директор на „Сахир“ Шейх Салман бин Иса Ал Халифа.

Тестовете през 2022 година ще са изключително важни заради изцяло новите правила, които ще влязат в сила тогава. Именно заради тях част от отборите вече изявиха своето желание за по-дълги изпитания догодина. Подобна бе ситуацията и през 2014 година когато бяха въведени турбо-хибридните мотори. Тогава „Сахир“ при осем от 12-е дни на изпитания, като останалите четири се проведоха на „Херес“ в Испания. За разлика от 2021-а, преди седем години Бахрейн бе домакин на третия кръг в шампионата, като отборите оставиха част от своето оборудване в Кралството по време на визитите си в Австралия и Малайзия за откриващите два старта, което не им се налага когато тестовете са в Европа или се провеждат на същото трасе, на което и първото състезание.