май 19, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Бивш шампион: Маркес трябва да се откаже, докато има тази възможност

Бъдещето на шесткратния световен шампион в MotoGP Марк Маркес е една от водещите теми в падока на кралския клас в последните седмици.

Според различни слухове испанецът иска да се раздели с Хонда, заради незадоволителното представяне на японския производител през последните години. От тима вече заявиха, че Маркес ще бъде свободен да си тръгне в края на годината, ако има такова желание. Контрактът на испанеца с Хонда е до края на сезон 2024.

Темата с бъдещето на Маркес бе коментирана и от световния шампион в клас до 500 кубически сантиметра за 1987 година Уейн Гарднър. Според австралиеца Маркес трябва да се оттегли от спорта, докато все още има шанса да стори това по собствено желание.

„Марк имаше много контузии през последните години и докато се върне се контузва отново. По мое време, ако имаш 5-6 големи катастрофи на година можеше да имаш сериозна контузия. С модерната екипировка пилотите се контузват по-рядко, но пък падат повече. Накратко: разминава им се.

„Мисленето се променя, тялото отслабва и се навлиза в един цикъл на разочарование. Моето мнение е, че Маркес трябва да се откаже, докато може. Аз съм му голям фен, но се опасявам, че той ще се нарани още повече, ако продължи да кара толкова агресивно. Сега моторите са по-различни, а пилотите по-млади.

„Той е на 30 години и мисленето му е различно. Не казвам това, за да го критикувам, просто се притеснявам за живата му в бъдеще. Той трябва да осъзнае, че има още може би 50 години, в които да живее“, каза Гарднър пред Motosan.

От голямата си контузия в началото на сезон 2020 Маркес е пропуснал общо 30 от провелите се 60 състезания, включително пет през тази година. Освен счупени кости в този период испанецът имаше проблем и с диплопия след няколко тежки падания, в които той удари и своята глава с голяма сила.

Снимки: Gettyimages

Източник: Sportal.bg