декември 1, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Бранч с втори етапен успех, Бенавидес дръпна в генералното подреждане на „Дакар“

Състезателят на Херо Моторспорт Рос Бранч спечели своята втора етапна победа от началото на тазгодишното рали „Дакар“, докато аржентинецът Кевин Баневидес дръпна с почти 90 секунди на върха в генералното класиране след днешния десети етап.

Бранч бе над всички в днешния етап от Харад до Шейба с дължина от 624 километра, от които само 114 бях за време, като боцванецът спечели етапа с време от 1:44:00 часа. Така той победи с едва 21 секунди победителя от петия етап на рали Адриен ван Беверен (Хонда), а тройката с пасив от 30 секунди допълни южноафриканецът Майкъл Дохърти (Хускварна).

Четвърти днешната отсечка завърши Кевин Бенавидес от КТМ, който бе с точно минута по-бавен от Бранч. Въпреки това аржентинецът се откъсна на 1:29 минути пред Скайлър Хоуес (Хускварна) на върха в общото подреждане. Американецът днес финишира на 18-то място с изоставане от повече 6:38 спрямо Бенавидес.

Третата позиция в общото подреждане се заема от съотборника на Бенавидес в КТМ Тоби Прайс, който изостава с 2:10 от първото място. Австралиец завърши днешния етап точно за Хоуес, като разликата между двамата бе 38 секунди.

Сега за състезателите предстои може би най-трудната част от тазгодишния „Дакар“, а именно маратонския етап, който утре ще ги отведе от Шейба до Арда, където те няма да могат да получават асистенция от своите екипи. Самата дължина на отсечката ще бъде 427 километра, като от тях 274 ще бъдат за време. В петък пък ще бъде втората част от маратонския етап, която ще върне състезателите в Шейба, преминавайки 376 (185 за време) километра.