юли 14, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Бътън последва Хамилтън и Розберг в новия офроуд електрически шампионат

7897979

Бившият пилот от Формула 1 Дженсън Бътън ще кара в собствен отбор в новите серии с офроуд електрически автомобили Екстрийм Е. Това обяви днес световният шампион от 2009 година с отбора на БраунГП и бивш пилот на Уилямс, Бенетон, БАР, Хонда, Макларън. Британецът ще съобщи името на съотборника си на по-късна дата, като според правилника това трябва да бъде представител на нежния пол.

„Доволен съм да споделя с всички, че ще карам в първия сезон на Екстрийм Е. Нямам търпение да яхна електрическия звяр“, написа Бътън в Туитър.

Освен Дженсън Бътън, в Екстрийм Е ще се включат частните отбори на Люис Хамилтън и Нико Розберг. Двамата шампиони от Формула 1 обаче ще останат само като собственици и няма да се състезават за отборите си.
Миналата седмица британецът обяви, че се завръща във Формула 1 като специален съветник в тима на Уилямс. Точно със славния британски тим Дженсън направи своя дебют през 2000 година, но бе освободен от сър Франк Уилямс година по-късно, за да бъде направено място за Хуан Пабло Монтоя.

След това Бътън прекара няколко години в Бенетон, БАР, Хонда, а през 2009 година заедно с БраунГП поднесоха една от най-големите изненади в историята на спорта и спечелиха световната титла. Активната си кариера като пилот той завърши през 2017 година с Макларън след осем години в отбора.