юли 18, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

“Бяха необходими много малки стъпки” – инженерът на Хамилтън, Бонингтън за “емоционалната” победа на Силвърстоун

7897979

Дългогодишният състезателен инженер на Люис Хамилтън Питър “Боно” Бонингтън разкри емоциите си от победата на седемкратния световен шампион на пистата “Силвърстоун”, която бе първата за Хамилтън след Гран при на Саудитска Арабия през 2021 г.

След като се движеше зад Ландо Норис в началото на състезанието, Хамилтън прескочи пилота на McLaren по-късно в надпреварата и оттам се справи с променящите се условия, за да спечели 104-ата си победа във Формула 1 пред родна публика, както и да запише рекордна девета победа на мястото, където се провежда Гран при на Великобритания.

Моментът явно беше емоционален и за Хамилтън, и за Бонингтън след два трудни сезона за Mercedes през 2022 и 2023 г., като всеки от тях се разплака по радиото по време на обиколката за охлаждане.В разговор с Тед Кравиц от Sky Sports F1 след церемонията на подиума Бонингтън се пошегува: “Не бих казал, че плача, имах нещо в окото си!”

Инженерът разказа подробно за дългото пътуване зад победата, като добави: “Това е емоционално.Мина много, много време и двамата с него работихме усилено, за да се върнем там. Малки стъпки, но досега бяха необходими много от тях.”

Помолен да посочи най-решаващия момент за спечелването на победата – и дали това е било третирането на меката гума от Хамилтън в началото на последния стинт, което му позволи да запази разликата с преследващия го Макс Верстапен – Бонингтън отговори “Мисля, че това е фактът, че обратната връзка, която той ми даваше за това къде се намираме в баланса на първоначалния стинт, [колата] не беше страхотна.

“Знаехме къде трябва да коригираме автомобила и мисля, че поставихме колата в наистина добра позиция за последния стинт, за да му позволим да натисне. Знаеше, че предната гума ще е слаба, така че просто трябва да се увериш, че имаш достатъчно предна част, за да я предпазиш, а той се справи чудесно.

“Знаеш, че когато се стигне до края, той е този, който ще управлява гумите и ще те докара до края.”

Попитан дали никога не се е съмнявал, че Хамилтън ще изпревари Верстапен, Бонингтън отговори: “Не бих казал, че нямам никакви съмнения, но знаех, че щом той е стиснал косъма между зъбите си – щом ми кажат да млъкна, знам, че играта е започнала.”

През годините Бонингтън се превърна в познат глас за феновете на Формула 1, тъй като действаше като състезателен инженер на Хамилтън, откакто 39-годишният пилот се присъедини към Мерцедес през 2013 г.