юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Валентино Роси обясни най-слабата си квалификация в MotoGP

Квалификацията преди тазвечершната надпревара за Гран При на Доха в клас MotoGP ще бъде запомнена с две неща. Първото от тях е победителят в нея Хорхе Мартин (Pramac Ducati), който постигна този си успех в своя едва втори уикенд в кралския клас. Второто запомнящо се нещо, е най-слабото представяне в квалификационна сесия за седемкратния първенец в MotoGP Валентино Роси (Petronas Yamaha SRT), който ще потегли от предпоследната, 21-а стартова позиция в надпреварата на „Лусайл“.

Представянето на Доктора бе още по-разочароващо на фона на постижението му от преди седмица, когато той се нареди четвърти на старта в Гран При на Катар, което се проведе на абсолютно същото трасе. Разликата в темпото на Роси между двете квалификации бе главоломните 1.7 секунди, което закономерно му отреди място в дъното на стартовата решетка.

След края на вчерашната квалификация, Доктора заяви, че изобщо не се е чувствал уверен в поведението на своя мотоциклет М1 в квалификационни условия.

„Днес беше много трудно защото изобщо не бях силен. Опитахме се да подобри усещането в мотора, в задния край, но изпитвах сериозни проблеми. Липсваше ми сцепление на излизането от завоите, какъвто е и случаят след няколко обиколки. Изпитвам сериозни затруднения и темпото ми не е никак добро. В квалификацията с новите гуми, никога не усещам, че съм достатъчно бърз с тях. Миналата седмица нямах такива проблеми, а през тази се опитахме да подобрим тяхното износване, но за жалост не съм достатъчно бърз. Ще е трудно състезание, стартирам от дъното. Важно е обаче да разберем какъв точно бе проблемът и да го решим“, коментира Роси.

Представянето на Доктора бе допълнително компрометирано и от силния вятър на „Лусайл“ през вчерашния ден, от който традиционно най-засегнати са именно моторите на Yamaha. Това обаче на спря двамата заводски пилоти Маверик Винялес и Фабио Куартараро да се класират съответно трети и шести в снощната квалификация. Съотборникът на Роси, Франко Морбидели пък ще потегли десети, като за разлика от Доктора, другите трима състезатели на японския производител не трябваше да преминават през първата фаза на квалификацията.