април 19, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Ваньо Стоевски представи третата си книга – “КАТ някога и сега. 70 години спомени”

Бившият началник на столичния КАТ инж. Ваньо Стоевски представи днес своята нова трета фотодокументална книга “КАТ някога и сега. 70 години спомени”. На премиерата присъстваха много негови приятели, бивши колеги, настоящи полицаи и журналисти. Сред гостите бяха поне 12 бивши началници на КАТ като проф. Румен Миланов, Алекси Кесяков, Бойко Рановски, Росен Рапчев и др.

Всъщност “КАТ някога и сега. 70 години спомени” е том трети от фотодокументалната поредица на Ваньо Стоевски за историята на пътната полиция, започнала преди година със “Състезанието пътен полицай на годината”, след това “КАТ София – Кръстопът на времето” и сега новата книга. Авторът Ваньо Стоевски е работил над 30 години в Пътна полиция. Започнал е работа в КАТ като автоконтрольор на пътя до началник на Столичната Пътна полиция, от лейтенант е израснал до полковник или комисар.

Неслучайно в обръщението си към гостите Ваньо Стоевски изтъкна, че Пътна полиция или по-точно КАТ, е най-близо до хората, до всички свери на обществото, тъй като всеки кара автомобил, мотоциклет, велосипед или е пешеходец. При всички случаи е участник в движението. Затова пътните полицаи са най-близо до хората от всички останали служби, които са строго профилирани.

Поводът за написването на книгата е, че през изминалата 2020 г. се навършиха 70 години от създаването на службата за Контрол на автомобилния транспорт. Това е повод за издаването на книгата. Стоевски сподели: “Книгата е моят подарък за всички бивши, настоящи и бъдещи катаджии или пътни полицаи. Не ми беше лесно да събера и обобщя материалите. До някои се добирах много трудно. Само снимковият материал е над 3800 фотоса. До някои от тях се добрах много трудно. От тях в книгата влязоха 480-500 снимки.

Затова искам да изкажа моята най-сърдечна благодарност на всички колеги от регионалните дирекции на МВР за предоставените спомени и снимков материал. Благодаря на екипа, с който създадохме тази книга: Александър Георгиев – дизайн, предпечат, печат и Зоя Крачунова – редактор. Специални благодарности на министър Христо Терзийски и старши комисар Благородна Макева – зам.-директор ГДНП за оказаната неоценима помощ по финансирането и издаването на книгата.“

Когато разлистим страниците на книгата се появяват доста интересни факти, позабравени имена и уникални фотографии от времената на създаването на пътния контрол до днес. Самият автор Ваньо Стоевски е работил 30 години в „Пътна полиция“ – от автоконтрольор на пътя до Началник на Столичната Пътна полиция.

Със Заповед №1427 от 26 април 1947 г. към тогавашната Дирекция на народната милиция (ДНМ), от 1 май същата година започва започва да функционира Автомобилна инспекция или ДАИ. За първи началник на ДАИ е назначен генерал Крум Попов.

През 1950 г. е закрита Дирекцията на автомобилните съобщения. Органите на ДАИ започват да се наричат Контрол на автомобилния транспорт или накратко – КАТ. Кръстник на КАТ служителят Симеон Гъстев, на който му се сторило дълго името за документи и го съкратил.  Тогава на отчет са се водили 23 336 моторни превозни средства ( сега са около 4 милиона). Водачите на МПС са били 25 292…

Много от гостите поздравиха Ваньо Стоевски, включително от Пътна полиция, от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, от бившия шеф на КАТ Алекси Кесяков, от първия си преподавател в Техническия университет доц. Борислав Трайков – бивш декан на транспортния факултет и др.

Повече подробности от историята на КАТ и редки фотографии могат да се видят и прочетат в книгата, която е налична и оплайн на адрес https://issuu.com/nocommentgroup/docs/kat-70years