Верстапен наказан с три места за старта на Гран При на Русия заради инцидента с Хамилтън

Криси Иванова

1339824999

Лидерът в шампионата при пилотите във Формула 1 Макс Верстапен получи наказание от три места за старта на следващото състезание от календара в Русия, след финала на днешната Гран При на Италия. Според стюардите на ФИА на „Монца“ нидерландецът е виновен за сблъсъка на втори завой с пилота на Мерцедес Люис Хамилтън от Мерцедес.

По време на изслушването пред съдиите Верстапен е изразил мнението си, че Хамилтън умишлено го е притиснал, не му е оставил достатъчно място да мине и това е причината за катастрофата помежду им.

От своя страна Люис е заявил, че Макс е опитал да влезе във втори завой по невъзможна траектория, докато е трябвало да избере да мине през зоната за сигурност и да се присъедини от там към пистата.

След анализ на кадрите от камерите и тези на болидите стюардите са взели решение, че вината носи Верстапен, който 50 метра от втори завой се намира значително зад болида на Хамилтън, започва да спира прекалено късно, променя траекторията си и не преценява добре атаката си. 

По тази причина му налагат наказание от три места назад на стартовата решетка за Гран При на Русия и две наказателни точки към състезателния лиценз на пилота на Ред Бул.СЛЕДВАЩА

TrialGP: Само една точка е нужна на Тони Боу за 15-а световна титла

Пилотът на Repsol Honda Тони Боу спечели и двете състезания – 7-и и 8-и кръг от световния триал шампионат в […]