февруари 4, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Видове мото ръкавици според стила на езда

Мотоциклетните ръкавици са едни от най-важните елементи от пълната мото екипировка.

Те трябва да могат да предпазят ръцете ви не само от различните атмосферни влияния, но и да ги защитят от абразия и наранявания в случай, че паднете от мотора.Защото както и сами знаете, при загуба на контрол върху мотоциклета инстинктът на всеки човек е да протегне ръце напред, за да се предпази. А това поставя тъкмо ръцете в много неизгодната позиция да бъдат първата точка на контакт със земята или пътната настилка. Ето защо, когато избирате мотоциклетни ръкавици трябва да обмислите внимателно покупката и да се спрете на модел, който най-ефективно би могъл да защити ръцете ви по време на езда.

Основни видове мото ръкавици според стила на езда
Адвенчър/ADV

Този вид ръкавици са подходящи както за езда в града, така и за офроуд.
Те трябва да осигурят комфорт при градска езда и едновременно с това да предложат адекватна защита на ръцете при практикуване на офроуд. Поради това качествените модели AVD ръкавици са с подсилени длани, със защита на кокалчетата, но са и достатъчно еластични и маневрени, за да осигурят необходимия комфорт на ездача.

Състезателни

Състезателните ръкавици са предназначени за каране основно на писта. Обикновено се изработват от кожа, предлагат се в пълна дължина и осигуряват доста висока защита на дланите, китките и кокалчетата.

Urban

Това са мото ръкавици за градско каране. Urban моделите могат да бъдат както от кожа, така и от текстил или в комбинация от двата материала. Най-често са къси и разполагат с маншет. Също като останалите модели са със защита на дланите и кокалчетата, но видът им е малко по-модерен и стилен. Плюс това за разлика от ръкавиците за други стилове на езда, Urban ръкавиците доста често имат допълнителни екстри като тъчскрийн например.

Мотокрос
Мотокрос ръкавиците трябва да могат да осигурят на ездача добър захват и отлична маневреност. Поради това те са обикновено от текстил и нямат почти никаква защита.

Туристически

Този вид, както е видно и от името им са предназначени за езда на дълги разстояния и при всякакви климатични условия. Туристическите ръкавици не изглеждат много привлекателно, но за сметка на това осигуряват възможно най-голям комфорт на ръцете по време на дългата езда. Изработват се или от хибридни материали, или от висококачествен текстил, дължината им е пълна, имат маншет и най-важното – повечето модели разполагат с технология за водоустойчивост.

Критерии, с които да се съобразите при избора

Безопасност

Основната задача на мото ръкавиците е да предпазят ръцете ви от наранявания и от различни атмосферни влияния.

Ето защо е много важно, преди да направите окончателния си избор да проверите какви защити са интегрирани в ръкавиците.

Някой от най-често срещаните са:

  • Удароустойчивост
  • Защитни подсилвания (на дланта, китките, кокалчетата и други)
  • Устойчивост на абразия
  • Мост (еластичен панел) между безименния пръст и палеца
    Освен това е важно ръкавиците да ви пасват идеално, да са ви удобни и да си осигуряват отличен захват.

Климатични условия
В зависимост от сезона, в който най-много карате мотора е добре да се спирате на ръкавици, които са предназначени тъкмо за него.Както и сами се досещате, на пазара се предлагат основно три вида мотоциклетни ръкавици според климатичните условия.

Зимни ръкавици
Зимните ръкавици за мотор трябва да могат да ви осигурят добра защита срещу студ, вятър, дъжд и дори сняг. Ако яздите мотора си по-често през зимата ви препоръчваме да се спирате на модели с пълна дължина и с добро закопчаване на китката. Добре е също така зимните ръкавици да са малко по-дебели и да имат поне няколко слоя термозащита и поне един водоустойчив слой. А ако често се случва да карате мотора в екстремни зимни условия, няма да сгрешите, ако се спрете на отопляеми ръкавици.

Летни ръкавици
Напълно нормално летните ръкавици за мотор са по-леки и по-тънки. Могат да са изработени както кожа, така и от текстил и често са перфорирани, за да осигуряват добра вентилация на ръцете.

За всички сезони
Този вид са универсални, тъй като осигуряват добър комфорт както през летните месеци, така и през зимата (разбира се, ако температурите не са екстремни). Изработват се от кожа или от текстил, най-често са със средна дължина, предлагат прилична защита.

Материали

Щом стане дума за мото екипировка, материалите, които се използват за производството ѝ са основно два: кожа или текстил. В този ред на мисли, когато избирате вашите мотоциклетни ръкавици сами трябва да решите дали да заложите на текстилни или на кожени ръкавици за мотор.

Кожените ръкавици са удобни, леки, пасват перфектно на ръката и са устойчиви на абразия. Но са по-скъпи като цена и не са подходящи за всички стилове на езда. Моделите от текстил също предлагат добра защита и комфорт и за разлика от кожените модели не пропускат вода и са по-достъпни като цена. Минусът им е, че не са толкова издръжливи и случай на падане най-вероятно ще се наложи да ги смените с нови.

Разгледайте  селекцията  мото ръкавици в  Linsonmoto.bg