юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Във Ферари очакват спринтовите състезания да бъдат потвърдени в близките дни

Ръководителят на отбора на Ферари във Формула 1 Матиа Биното очаква ръководството на шампионата да потвърди провеждането на спринтови състезания през 2021 година в близките дни.

Надпреварите, които ще са с дължина от 100 километра, ще се проведат в съботните дни на три от състезателни уикенди през сезон 2021. Това почти сигурно ще се случи на „Силвърстоун“, „Монца“ и „Интерлагос“. Класирането от тези състезания ще определя стартовия ред за същинската неделна надпревара, като за разлика от предишни опити за тяхното въвеждане, той няма да се обръща по никакъв начин.

Класическата квалификация ще продължи да се провежда, но тя ще бъде изместен в петък следобед и ще определя стартовата решетка за съботния спринт. Ако този нов формат се хареса от отборите и най-вече феновете, то той може да стана новата норма в състезателните уикенди от 2022 година. Въпреки позитивните сигнали за този експеримент, неговото осъществяване все още изисква допълнителни дискусии, но във Ферари са убедени, че те няма да попречат на провеждането му.

„Имахме положителна среща. Ние сме доволни и подкрепяме тази идея. Има още няколко малко детайла, които трябва да се изгладят, но се съмнявам те да провалят плана. Всичко е въпрос на анализиране на предложението от всичките му гледни точки, но ние работим по това и се надявам то да бъде потвърдено в близките дни“, коментира Биното.

Неговото мнение бе подкрепено и от ръководителя на Уилямс Саймън Робъртс, който заяви следното:

„Ние подкрепяме идеята. Работим в тясно сътрудничество с Формула 1 по нея, както го правят и другите отбори. Почти всички детайли са уточнени и трябва да видим какво ще се случи сега.“

Ако някога имате нужда от пътна помощ, не се колебайте да я потърсите.