Гласуват предложението за спринтови състезания в четвъртък

Криси ИвановаПредложението за въвеждането на спринтови надпревари в съботните дни на част от състезателните уикенди във Формула 1 през 2021 година ще бъде гласувано в четвъртък.

Ако предложението, което бе направено от страна на Либърти Медия, бъде прието, то спринтовите състезания ще бъдат част от програмата на три Гран При-та през кампанията. Спринтовите състезания най-вероятно ще се проведат на „Жил Вилньов“ в Канада, „Монца“ в Италия и „Интерлагос“ в Бразилия. Самите спринтови състезания ще се провеждат вместо квалификацията и ще определят стартовата решетка за същинското състезание. Самата квалификация ще се провежда в петък, като тя ще определя стартовата решетка за спринтовото състезание.

Все още не е ясно дали спринтовите състезания ще носят точки за пилотските и конструкторските шампионати, като това ще бъде дискутирано преди гласуването в четвъртък. Други аспекти, които ще бъдат дискутирани са потенциалните изисквания за използване на гуми и задължителни спирания в бокса по време на съботните надпревари. Тяхната продължителност също ще бъдат дискутирана, като тя ще е така, че те да могат да се съберът в телевизионния прозорец на сегашната квалификация.

Според новата структура на управление на Формула 1, за приемането на подобна промяна толкова късно преди старта на дадена кампания вече е необходимо само мнозинство, вместо досегашното единодушие. Именно това бе е и причината желанието на Либърти Медия за състезания с обърната стартова решетка да не бъде прието. Тази идея обаче вече не се обсъжда според новия изпълнителен директор на шампионата Стефано Доменикали.

Next Post

Магнусен няма интерес към завръщане във Ф1 като резервен пилот

Бившият пилот във Формула 1 Кевин Магнусен заяви, че няма интерес към завръщане в спорта в ролята на резервен пилот. Изказването на датчанина идва само няколко дни, след като неговият […]