юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Гласуват предложението за спринтови състезания в четвъртък

Предложението за въвеждането на спринтови надпревари в съботните дни на част от състезателните уикенди във Формула 1 през 2021 година ще бъде гласувано в четвъртък.

Ако предложението, което бе направено от страна на Либърти Медия, бъде прието, то спринтовите състезания ще бъдат част от програмата на три Гран При-та през кампанията. Спринтовите състезания най-вероятно ще се проведат на „Жил Вилньов“ в Канада, „Монца“ в Италия и „Интерлагос“ в Бразилия. Самите спринтови състезания ще се провеждат вместо квалификацията и ще определят стартовата решетка за същинското състезание. Самата квалификация ще се провежда в петък, като тя ще определя стартовата решетка за спринтовото състезание.

Все още не е ясно дали спринтовите състезания ще носят точки за пилотските и конструкторските шампионати, като това ще бъде дискутирано преди гласуването в четвъртък. Други аспекти, които ще бъдат дискутирани са потенциалните изисквания за използване на гуми и задължителни спирания в бокса по време на съботните надпревари. Тяхната продължителност също ще бъдат дискутирана, като тя ще е така, че те да могат да се съберът в телевизионния прозорец на сегашната квалификация.

Според новата структура на управление на Формула 1, за приемането на подобна промяна толкова късно преди старта на дадена кампания вече е необходимо само мнозинство, вместо досегашното единодушие. Именно това бе е и причината желанието на Либърти Медия за състезания с обърната стартова решетка да не бъде прието. Тази идея обаче вече не се обсъжда според новия изпълнителен директор на шампионата Стефано Доменикали.