май 24, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Гран При на Австралия най-вероятно ще бъде отложено

Надпреварата за Гран При на Австралия, с която трябва да започне сезон 2021 във Формула 1, най-вероятно ще бъде отложена заради коронавирус пандемията.

Надпреварата на пистата „Албърт Парк“ в Мелбърн трябва да се проведе на 21 март, като за целта подготвителните работи по градското трасе трябва започнат най-късно в края на януари. По тази причини организаторите на състезанието ще вземат решение дали то ще се проведе на планираната дата, или ще му се търси нова такава на по-късен етап от сезона в рамките на следващите две седмици.

Причина за евентуалното отлагане на състезанието е глобалната коронавирус пандемия и изключително стриктните ограничения наложени на територията на Австралия, а организаторите искат да избегнат повторение на събитията на миналата година. Тогава уикендът беше отменен само два часа преди началото на първата свободна тренировка, след като се появиха положителни случай сред членовете на отборите.

Ако състезанието действително не се състои на 21 март, то ще е много трудно да му бъде намерена нова дата, тъй като графикът до края на година е изключително гъст и действително няма прозорец, в които да бъде вместено Гран При на Австралия без да се стигне до промяна в датите на други надпревари. При отлагане или отмяна на Гран При на Австралия сезон 2021 ще започне в Бахрейн седмица по-късно, като дори се разглежда възможността пистата „Сахир“ отново да приеме две състезания както през 2020 година.

Все пак организаторите на старта в Австралия не губят надежда за неговото провеждане, като двата варианта това да се случи са или отборите да пристигнат две седмици преди него и да прекарат 14-дневна карантина, или те да бъдат напълно изолирани по време на престоя си в страната. И двата варианта обаче ще донесат увеличаване на разходите както за организаторите, така и за отборите, които освен това ще имат по-малко време за подготовка в своите бази след края на предсезонните тестове в началото на март.