май 24, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Гран При на Арагон остава в MotoGP до 2026 година

Надпреварата за Гран При на Арагон влезе в календара на MotoGP през 2010 година като заместник на провалената Гран При на Унгария. В последвалите 12 години пистата „Моторланд Арагон“ бе неизменна част от календара в кралския клас, като през 2020 прие два старта.

Надпреварата обаче изпадна от графика за сезон 2023 като част от споразумението, което бе подписано с Дорна през 2022 година. То гарантира, че в периода 2022-2026 „Моторланд Арагон“ ще приеме три пъти MotoGP, което означаваше, че трасето има гарантирани два старта между 2024 и 2026.

Амбициите на властите в Арагон да промотират повече своята писта доведе до подписването на ново споразумение. Според него надпреварата за Гран При на Арагон със сигурност ще бъде част от календара на MotoGP до края на 2026 година. Това допълнително състезание ще наложи отпускането на допълните 8 милиона евро от правителството на Арагон, за да бъде покрита таксата за домакинство, която се плаща за всяко състезание.

Промяната в договора на Гран При на Арагон идва в резултат на проучване, което показва колко голям е икономическият отпечатък на състезанието в MotoGP в годините, в които то се провежда. В тях „Моторланд Арагон“ генерира приходи от 47 милиона евро само от уикенда в MotoGP, без да се броят другите състезания, които се провеждат на пистата. Към тези 47 милиона евро се добавят и още 14.9, които се генерират от медийната реклама, която се прави на Арагон чрез състезанието в MotoGP.