Гран При на Русия с нов домакин от 2023 година


2020 Russian GP

Надпреварата за Гран При на Русия във Формула 1 ще има нов домакин от 2023 година, това разкри изпълнителният директор на шампионата Стефано Доменикали.

Пистата „Игора Драйв“ в покрайнините на Санкт Петербург ще замени тази в Сочи, която приe за първи път Формула 1 през 2014 година. От тогава насам трасето, което бе изградено покрай част от съоръженията, използвани за Зимните олимпийски игри през 2014, стана неизменна част от календара в шампионата.

То обаче си заслужи и славата като едно от най-скучните заради еднообразните си 90-градусови завои. Това в комбинация с изключително гладката настилка водя до едни процесуални състезания, които включват малко битки гума до гума, въпреки наличието на две дълги прави.

„Щастлив съм да потвърдя, че от 2023 година Гран При на Русия ще се провежда на „Игора Драйв“. До това споразумение стигнахме след задълбочени дискусии с нашите руски партньори и детайлно проучване на пистата. Впечатлен съм от Санкт Петербург и съм сигурен, че Гран При на Русия на „Игора Драйв“ ще е невероятно събитие“, заяви Доменикали.

Пистата в покрайнините на Санкт Петербург е с дължина от 4.086 километра и разполага с 15 завоя. До момента тя е приемала основно местни шампионати, като през 2020 трябваше да домакинства на Германския шампионат за туристически автомобили (DTM) и Световния раликрос, но заради пандемията от коронавирус те бяха отменени. Самата писта бе построена в периода 2017-2019, а неин архитект е Херман Тилке. 

Тазгодишното издание на Гран При на Русия е предвидено за 26 септември, като то ще бъде предпоследното такова на „Сочи“.


Next Post

Пирели въвеждат нови задни гуми от Гран При на Великобритания?

Официалният доставчик на гуми във Формула 1 Пирели обяви, че ще изпробва нова конструкция на задните гуми по време на петъчните свободни тренировка преди надпреварата за Гран При на Австрия […]