юли 14, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Гран при на Турция във Ф1 отпадна от календара

7897979

Ръководството на Формула 1 обяви нови промени в календара за световния шампионат за 2021 година, наложени от коронавирус пандемията. 

Първата от тях е отпадането на Гран при на Турция, което трябваше да се проведе на 13 юни, вместо ссътезанието в Канада, което пък бе отменено. Причина за отлагането на надпреварата на „Истанбул Парк“ е попадането на южната ни съседкта в „червения списък“ на правителството на Великобритания заради високия брой на заразени с Covid-19. Това означава, че всеки, който е бил в Турция в рамките на десет дни преди пристигането си на Острова, ще трябва да бъде подложен на задължителна карантина в одобрен от правителството хотел. 

Именно тези ограничения направиха провеждане на Гран при на Турция на посочената дата невъзможно. 

В резултат на отлагането на състезанието край Истанбул, предвидената за 27 юни Гран при на Франция на „Пол Рикард“ ще се проведе седмица по-рано. Оригиналната дата на френското състезание пък ще бъде заета от Гран mри на Щирия на пистата „Ред Бул Ринг“, което ще се проведе седмица преди Гран mри на Австрия. Така за втора поредна година австрийското трасе ще домакинства на два старта през сезона.

Едно от потенциалните решения, които бяха дискутирани от страна на Формула 1 бе състезанията в Турция и това в Азербайджан, което е предвидено за 6 юни да разменят своите места. Тази възможност бе отхвърлена от организаторите на старта в Баку, тъй като на 12 юни градът ще бъде домакин на двубой от отложеното Европейско първенство по футбол.