юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Дакар 2021: Бареда печели четвъртия етап, Ал-Атия с трета поредна победа

Четвъртият етап от рали Дакар 2021 се върна в столицата на Саудитска Арабия – Рияд. За разлика от миналата година, там няма да е почивния ден. Етапът между Вади Ад-Давасир и Рияд е най-дългият от ралито над 800 км – 476 км за връзка и само 337 км скоростна отсечка.

При мотоциклетистите Хоан Бареда отново се върна на върха със своя Honda CRF450 Rally. Той взе втора етапна победа тази година. При автомобилистите за трети пореден път първи стана Насер Ал-Атия с Toyota, като взе  нова страхотна победа.

Пилотът на HRC стартира 30-ти, но още на първата контрола излезе начело и не отстъпи първото място.

Рос Бранч с Yamaha бе на шест минути надолу след Бареда и с няколко секунди пред новобранеца Даниел Сандърс с КТМ и Лучано Бенавидес с Husqvarna. После Бареда задържа аванс от 5 мин. пред Бранч и 7 мин. пред Пабло Кинтанила с Husqvarn. Матиас Валкнер и Тоби Прайс,  двамата с КТМ остават на около 20 секунди назад.

Счупен двигател сложи край на приключението на Александър Азинхаис в Дакар. Португалският мотоциклетист, роден в Биариц (Франция), бе решил да се справи с това ново предизвикателство, но гръмналият мотор изпепели шансовете му на 22 км след старта на етапа.

След като води на 80 км, Тоби Прайс губи над пет минути на следващия контролен пункт в резултат на грешка в навигацията. Австралиецът попадна в капана на този етап, който повечето състезатели определиха като бърз.

На 281 км Бареда все още водеше с над минута и половина на Рос Бранч. Пабло Кинтанила все още бе трети малко над 100 км преди финала.

Пилотът на Husqvarna обаче се бореше с Хосе Игнасио Корнехо, Даниел Сандърс, Хоаким Родригес и Стефан Свитко. На 218 км от специалния етап Рики Брабек бе 10-ти, на повече от пет минути зад съотборника си Бареда. Действащият шампион в ралито направи стратегическия избор да запази гумите си и да избегне отварянето на пътя в утрешния пети етап, широко рекламиран като най-трудния в 43-тия Дакар.

Ксавие Де Султре с Husqvarna е новият лидер във временното класиране. Той спечели петото място в специалния етап и поведе. Французинът обаче има крехка преднина от 15 секунди пред Бареда, която редува победи с Тоби Прайс от първия етап насам. Самият австралиец загуби почти четвърт час след старта и е на 7 минути след Де Султре в общото класиране.

Бареда взе втората си победа през тази година. Рос Бранч е на 6 минути, а на 12 сек. след него е новакът Даниел Сандърс, а на 22 – Лучано Бенавидес. В общото класиране води Де Султре с 15 сек. пред Бареда и 3:24 мин. пред Кевин Бенавидес с Honda, който в този етап бе 14-и.

Аржентинецът Мануел Андухар спечели първата си победа при четирикорките.

Той надделя над основните си съперници Николас Кавилясо и Александър Жиро. Кавилясо води във временното класиране пред Жиро.

Пилотът от Катар Насър Ал-Атия триумфира при автомобилистите.

Пилотът на Toyota вече имаше две поредни победи и бе първият пилот, който тръгна по четвъртия специален етап. Той бе пред новака Хенк Латеган, който предизвика доста фурор вчера. Новият лидер като цяло Стефан Петерхансел бе трети.

Бернхард Тен Бринке няма да стартира днешния спец. Той катастрофа в последните километри от вчерашния етап, когато гонеше място на подиума. Той разби своята Toyota. Въпреки опитите на Тим и Том Коронел да помогнат на своя сънародник, пилотът от Нидерландия трябваше да се обади на екипа си за поддръжка.

Язед Ал-Раджи се бори героично в първата част на специалния етап. Саудитският пилот спря обаче на 30 км след старта поради механичен проблем и призова екипа си за поддръжка.

Третият пилот в генералното класиране Матийо Серадори премина на над 20 минути след Ал-Атия на третата контрола. За разлика от него, съотборникът на французина Ясир Сейдан върви по петите на големите фаворити.

Както и вчера, Насър Ал-Атия отново се сблъска с твърдата съпротива на Хенк Латеган. На 125 км след старта, катарецът бе само с една секунда пред новобранеца. Лидерът общото класиране Стефан Петерхансел изостава на 52 сек.

На 268 км в специалния етап Карлос Сайнц с Mini, който вчера загуби време от навигационна грешка, се изкачи на трето място.

Той ба само на 51 сек. след Ал-Атия и пред съотборника си Стефан Петерхансел. Заформи се двубой с високи залози между новак и ветеран. Сайнц беше решен да се върне в играта, като спечели днешния етап.

Победата обаче взе Насер Ал-Атия. Той парира съперниците си, за да вземе трета поредна победа. Въпреки три етапни победи (и пролога), той изостава на Стефан Петерхансел с Mini с малко под пет минути в общото класиране.

Стефан Петерхансел бе втори на 11 сек. от катареца. „Мосю Дакар“ показва завидна последователност, а партньорството му с новия му навигатор Едуар Буланже продължава да дава плодове.

Хенк Латеган завърши етап 4 от ралито с втория си подиум – на 3-о място. Новакът дори поведе в даден момент, преди да бъде изпреварен от Насер Ал-Атия, в крайна сметка завърши точно на минута и половина зад Катара. След като стартира 17-и в резултат на навигационния гаф вчера, Карлос Сайнц произведе впечатляващ скок до третото място, на 31 сек. от лидера на около 10 км преди финала. Испанецът обаче не успя да поддържа темпото на Ал-Атия и завърши пети, малко под три минути зад пилота от Катар.

Дмитрий Сотников го направи отново! Взе третата си победа в ралито. Руснакът бе  четвърти при последната междинна контрола. Той обаче натисна газта до дупка на своя КамАз, за ​​да изпревари Андрей Каргинов в последните километри на етапа. Сотников взе третата си победа за ралита само с 11 сек. пред действащия шампион. Алексей Вишневски с MAZ завърши 3-и на 14 минути, а Мартин Мачик с IVECO бе четвърти на 22 мин.

Снимки ASO