юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Дакар 2021: Бареда потрети, Сайнц повтори

Хоан Бареда с Honda за пореден път триумфира в Дакар 2021 при мотоциклетистите. Той постигна третата си победа и 27-а досега в шестия специален етап. Ездачът на HRC финишира само на 13 секунди пред Рос Бранч с Yahama и на 53 сек. пред Даниел Сандърс с КТМ. Преди почивния ден обаче лидер в класирането е Тоби Прайс с КТМ, следван на 2:16 мин. от Кевин Бенавидес с Honda и на 2:57 от съотборника му Хосе Игнасио Корнехо.

При автомобилите Карлос Сайнц с Mini спечели втората си победа тази година. Той финишира близо до лагера в Ха’ил първи, след бе първи на първата контрола. След това преследвачите му не успяха да го настигнат. Отлично представяне на пилота на Mini.Шестият етап преди почивния ден утре в Ха’ил и бе на 100% в пясъка, със значителни дюни, които донесоха и проблеми, и емоции. Специалният етап бе дълъг – 448 км от общо 618 км до Ха’ил.

Пилотът на HRC Кевин Бенавидес, въпреки катастрофата и счупения си нос, спечели петия етап и се изкачи на върха на общото класиране.

Той обаче трябваше да се бори още в началото с няколок пилоти, които бяха на по-малко от десет минути зад него – съотборниците му Рики Брабек и Хоан Бареда, Пабло Кинтанила с Husqvarna r Сам Съндърланд с КТМ.  Много състезатели отпаднаха – официалният пилот на Yamaha Джейми Маккани с технически проблем, новаците Мохамед Джафар, Лоренцо Пиолини, както и Давиде Коминарди.

Французойката Сара Жугла и испанеца Александър Биспо не успяха да стигнат навреме до старта на 6-ия специален етап и го пропуснаха. Въпреки това те все още могат да изиграят своя жокер и да преминат към формулата „Dakar Experience“. Това правило им позволява да възобновят ралито в неделя. Те ще бъдат включени в резултатите за деня, но вече няма да присъстват в общото класиране.

В етапа поведе Тоби Прайс. Австралиецът след 5-ия етап бе 3-и и 4-и в генералното класиране, на 3:43 сек. зад Бенавидес. Днес обаче Рос Бранч, Начо Корнехо и Рики Брабек бяха по петите му, като американецът бе само на 28 сек.

На първата контрола обаче лидер бе Бареда. Испанецът бе с най-добро време, докато съотборникът му и вчерашен победител Бенавидес загуби повече от две минути. Зад Бареда бяха Прайс и Бранч, всибки само в 30 секунди. Това не се промени и на следващата контрола.

Прайс поведе едва след 158 км с 10 сек. пред Бареда. Трети стана Брабек, който задмина Бранч. Новакът  Даниел Сандърс стана 4-и на минута и половина зад испанеца.

Хоан Бареда си върна лидерството след 202 км и то с минута пред Прайс.

Пак приблизително на толкова бяха Брабек, Сандърс и Бранч. Към групата се приближи и Адриен ван Беверен с Yamaha. Сандърс излезе на втора позиция, докато Брабек обърка маршрута и загуби 3:38 мин., с което потъна на 7-о място.

Така на финала за трети път в Дакар 2021 триумфира Хоан Бареда, следван от Бранч и Сандърс на по-малко от минута. Брабек остана на 2:24, а топ 5 оформи Манияс Валкнер с КТМ на 3:14 мин. След рестарта в неделя лидерът Прайс ще бъде притиснат от двамата пилоти на Honda – Бенавидес и Корнехо.  Предимство и на тримата е, че няма да са сред чистачите.

Един от най-ядосаните пилоти при пристигането си в бивака вчера бе Себастиен Льоб.

Той загуби почти един час, което срина всичките му надежди за успех. Днес той бе 19-а кола и гълташе праха, издигнат от неговите съперници.

За разлика от него Карлос Сайнц поведе още на първата контрола. Испанецът изоставаше от своя съотборник Стефан Петерхансел с 48:13 мин. в генералното класиране след 5-ия етап. Той трябва да измъкне колкото се може повече от „лапите“ на французина, ако иска да има поне зрънце надежда да запази мястото си на трона на Дакар.

Две коли Mini, две Toyota и Prodrive заемаnd първите пет места в началото. Сайнц бе на 29 сек.  пред Петерхансел. Двата Hilux на Насер Ал-Атия и саудитеца Язид Ал-Раджи бяха зад французина. Льоб бе само на 37 сек зад лидера Сайнц. ’’ Ал-Раджи без никакви шансове заради изоставането си с три часа, изпревари Петерхансел и погна Сайнц. На свой терен той бе най-бързият пилот на Toyota.

Другият и то сериозен дуел се състоя и в днешния ден. Стефан Петерхансел и Насер Ал-Атия отново се захапаха като бесни кучета. Французинът продължи да избива и имаше 2 минути преднина. Той преследваше и лидера Сайнц.

Отново нещастия се струпаха върху главата на Льоб.  Французинът разби рамото на окачването на колата си след 97 км и трябваше да чака помощ от екипа си. Това донесе още един кошмар при завръщането в Дакар за деветкратния WRC шампион!

Лош ден отново имаха Матйо Серадори и навигаторът му Фабиан Луркен.  След вчерашните ядове, днес дуетът на Century скъса задно колело и спря, за да чата екипа си за помощ.

Тежък ден имаше и победителят от вчера Жиниел Де Вилиерс, който имаше трудната задача да отваря отсечката. Южноафриканецът загуби 13:41 мин. и се прости с надеждата за втора поредна победа.

Сайнц изпревари с 4:03 мин. Ал-Раджи и финишира първи. Малко преди финала Насер Ал-Атия изпревари от “Мистър Дакар” и финишира трети. Разликата между тях обаче бе само 16 сек. Така Стефан Петерхансел води на Ал-Атия с 5:53 мин. в общото класиране.

При камионите три машини КамАз финишираха една след друга в 6-ия етап. Победата бе за Айрат Мардеев, който донесе 150-ата етапна победа в Дакар. Той победи съотборниците си Димитрий Сотников с 1:08 мин. и Антон Шибалов с 4:49 мин. така подиумът бе 100% за КамАз. Тези тримата са начело и във временното класиране преди почивката. Само че начело е Сотников, следван от Шибалов и Мардеев.

Снимки ASO