май 19, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Дакар 2021: Бенавидес печели при моторите, 14 рекорден триумф за Петерхансел

Кевин Бенавидес с Honda спечели 43-ото издание на рали Дакар. Той триумфира днес в Джеда след 12 изтощителни етапа. Това е първа победа в кариерата на аржентинеца.

При автомобилите първи на финала пристигна екипажът Стефан Петерхансел и Едуар Боланже с Mini. „Мистър Дакар“  триумфира за рекордния 14-и път в най-голямото рали-рейд приключение.  Първият успех на Петерхансел е точно преди 30 години – през 1991 г. с мотоциклет.

Мануел Андухар с Yamaha постигна победа при ATV-ата.

Това е първи успех в ралито за аржентинеца, след като от дебюта си през 2018 г. той непрекъснато показва прогрес в изпитанието. Заедно с успеха на Бенавидес при мотоциклетите, Аржентина постигна успех в две от категориите в 43-ия Дакар.

Триумфът на Бенавидес и на Monster Energy Honda е още по-впечатляващ, тъй като победата е двойна. Втори финишира Рики Брабек, който спечели състезанието миналата година.

Така заводският екип на HRC постигна втора поредна победа. Това е доказателство за превъзходните качества на мотоциклета Honda CRF450 RALLY. За първи път Кевин Бенавидес спечели короната в Дакар. В последните три етапа чилиецът контролираше състезанието и успя да победи. Той финишира на 4:56 мин. пред Рики Брабек.

За първи път Honda постига двойна победа от доста години насам. Последният дубъл на финала бе успех бе през 1987 г. Тогава първи стана Сирил Невю, а втори Еди Ориоли. Франко Пико, който и днес се състезава, завърши четвърти.

Машините на Honda доминираха в цялото състезание. И четиримата пилоти на заводския отбор спечелиха етапи и бяха начело в класирането.  Това важи и за двамата отпаднали от надпреварата – Начо Корнехо и Хоан Бареда.

Последният специален етап се оказа формалност за Кевин Бенавидес! Аржентинецът трябваше да отвори пътя в последните 225 км.

След като изпревари основния си съперник Сам Съндърланд, наложи светкавично темпо до финала. То му бе нужно, за да се бори и със съотборника си Рики Брабек. Двамата съотборници позволиха на Honda да заеме първите две места на последния подиум. Етапната победа бе за Брабек, който спечели пролога и още два етапа. Бенавидес завърши  втори, на 2:17 мин.- от съотборника си.

Трети, но на 15:57 мин. финишира заводския пилот на КТМ Сам Съндерланд. След него бе новакът в екипа на КТМ Даниел Сандърс. Това донесе на австралиеца и трофея за най-бързия новак в тазгодишния Дакар. Австралиецът завърши на повече от 20 минути след победителя в последния етап Брабек.  Пети стана Скилър Хаус с КТМ на 52:33 мин., а 6-и – Лоренсо Сантолино с Sherco на 58:30. На 17-о място финишира най-бързата дама с мотоциклет – Лайя Санц с GASGAS.

И в последния ден продължи кошмарът за Yamaha! След отпадането на Рос Бранч, Франко Каими, Андрю Шорт и Джейми Маккнини, последният оцелял от заводския тим от Ивата – Адриен Ван Беверен спря в етапа. След 30 минути езда той получи технически проблем.

Вече 14-кратният победител в Дакар Стефан Петерхансел издържа и на последните атаки на своя основен съперник, както и на тези през всичките две седмици от ралито – дуетът Насър Ал-Атия – Матйо Бомел с Toyota.

Те завършиха на 13:51 мин. от Мистър Дакар. Трети на подиума стъпиха Карлос Сайнц и Лукас Крус на 1.00:57 ч.   Победата в последния етап спечели Карлос Сайнц, а Ал-Атия бе втори. Трети бе Петерхансел, но на 2:53 мин. от победителя. Така опитния пилот не позволи на катареца да стопи драстично разликата.

На четвърто място се нареди полякът Якуб Пшигонски с немския си навигатор Тимо Готшшлак с Toyota. На 5-о място се нареди друг опитен пилот в Дакар – Нани Рома с копилот Александър Винок с BRX Prodrive. Шести станаха руснаците Владимир Василиев и Дмитро Циро с Mini.

При леките превозни средства в Джеда триумфира Франсиско Лопес с Can-Am.

Да последно чилиецът се бори с американския си съперник Остин Джонс също с Can-Am. На финала разликата между двамата бе 17:23 мин. Трети стана полякът Арон Домзала със същото возило. Последният етап спечели британският рали специалист Крис Мийк. Това бе втората му етапна победа. Британецът завърши етапа на повече от 3 минути пред Кристина Гутиерес и Рейналдо Варела.

При камионите пета поредна победа спечелиха КамАз. Този път короната сложи Дмитрий Сотников.

Нещо повече – руският камионджийски тим постигна торен успех.  Сотников имаше преднина от 40 минути и само трябваше да я защити в последния етап от другия претендент – Антон Шибалов. На финала в последния етап първи пристигна чехът Мартин Мачик с Iveco. На минута бе Шибалов, а на още минута – победителят Сотников. Тройката на КамАз допълни ветеранът Айрат Мардеев.

След 12 специални етапа и повече от 8000 км, до финала достигнаха 193 превозни средства във всички категории от 286 стартирали. От финиширалите в 43-ото издание на Дакар са 63 мотоциклета, 11 ATV-та,  49 авотмобила, 41 леки превозни средста (бъги) и 29 камиона. Нещо повече, 19 състезатели, които трябваше да се оттеглят от надпреварата, продължиха по формулата Dakar Experience. Това им позволи да продължат надпреварата до финала в Джеда.

Снимки ASO