април 19, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Дакар 2021: Корнехо води със секунда, Ал-Раджи с домашна победа в 7-ия етап

Веднага след почивката вчера, колоната на рали Дакар 2021 отново се заби в пясъците за седмия и то маратонски етап от Ха’ил до Сакака. При мотоциклетистите Начо Корнехо с Honda е новият лидер в класирането. Само една секунда го дели от Тоби Прайс с КТМ в общото класиране. Етап 7 бе спечелен от миналогодишния победител Рики Брабек с Honda. На 2:07 мин. след него бе Корнехо, който излезе начело.

При автомобилите най-после Язед Ал-Раджи прекрати дългата суша и спечели етап в домашното си състезание.

Това му е първа етапна победа в Дакар от 2015 г. насам, а сега я постигна в родината си Саудитска Арабия. Пилотът на Toyota завърши седмия етап с 48 сек. пред Стефан Петерхансел с Mini, който продължава да води във временното класиране.

Веднага след почивката, до Сакака бе първия маратонски етап с дължина 737 м, от които 471 км състезателни. В този етап те няма да могат да получат помощ от механиците си, дори и в лагера. Поддръжката на машините трябва да извършат самите състезатели.

78 от 101 стартирали мотоциклета в началото на 43-ия Дакар, продължават в състезанието. Още в началото на днешния етап катастрофира Рос Бранч с Yamaha. Инцидентът стана ан 31 км след старта. Пилотът от Ботсвана бе невредим, но моторът му бе доста потрошен. Той се опита да го поправи и  успя. Така Бранч се завърна в надпреварата.

В етапа поведе Тоби Прайс с КТМ. Той бе на 28 сек. пред Даниел Сандърс с КТМ и на 31 сек. пред Ксавие Де Соултре с Husqvarna. После лидер стана Рики Брабек. Победителят от 6-ия  етап Хоан Бареда загуби малко повече от минута.

Съотборникът му от Honda Кевин Бенавидес предприе атака и след 100 км успя да изпревари Брабек с 40 сек. Прайс изостана на почти минута.

Драмата настъпи преди финала Бареда, Сандърс и Брабек бяха първите мотористи, преминали финала. Те обаче трябваше да чакат Кевин Бенавидес да завърши. Той пък се издъни и натрупа закъснение повече от 10 минути с отклонение около 50 км.

Така победата в етапа спечели Брабек, който спечели пролога и не бе виждал подиума от втория етап. Той победи съотборника си от HRC Хосе Игнасио Корнехо с 2:07 мин. и Скайлър Хауз с 2:19 мин. Сам Съндърланд с КТМ се класира на четвърти на малко под три минути, а а трети бе хаус. В общото класиране първите четирима са в малко на две и половина минути.

При автомобилите в началото поведе Карлос Сайнц с Mini. Съотборникът му Петерхансел отвърна на удара, като победи испанския си съотборник. След тях бяха Насер Ал-Атия и Язид Ал-Раджи. По-малко от минута разделяше четирите екипажа. След тях бяха Себастиен Льоб и Мартин Прокоп на малко повече от две минути.

Нани Рома и новият му френски навигатор Александър Винок вървяха успешно с новия си прототип Bahrain Raid Xtreme (BRX).

Другият кара Себастиен Льоб. Двукратният шампион в Дакар върви пети в общото класиране на 1.36 часа зад две коли Mini и двe на Toyota. Каталунецът бе доволен от представянето си през първата седмица.

Стефан Петерхансел ускори темпото в средата на етапа и ба на 1:24 мин. от Насер Ал-Атия. Карлос Сайнц бе 3-и на повече от три минути и само на 10 сек. пред Язед Ал-Раджи.

Петерхансел все още бе лидер след 242 км, с 3:49 пред Ал-Раджи. Сайнц спука гума и изостана от съотборника си. Ал-Атия също спука гума и изостана на 5 мин. зад Петерхансел.

Сирил Депре и пътешественикът Майк Хорн с Peugeot бяха 6-и на 215 км. Дуетът кара в Дакар, за да събере данни за разработването на превозно средство, задвижвано с водород. Те бяха на 11 мин. от Петерхансел.

На малко повече от 50 км преди финала лидер стана Ал-Раджи. Той финишира на 48 сек. пред Петерхансел. Трети на 1:15 мин. бе Сайнц. След тях завършиха двете коли на Toyota на Ал-Атия и полякът Пшигонски. Стефан Петерхансел  увеличи преднината си пред Насер Ал-Атия на 7:53 мин. Трети е Сайнц на 41:06.

При камионите отново тримувират на КамАз. Дмитрий Сотников, Айрат Мардеев и Антон Шибалов окупираха първите три места в етапа. В общото класиране след Сотников са Шибалов и Мардеев.