февруари 1, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Двоен триумф за КТМ в рали “Дакар”, Бенавидес измъкна победата от Прайс на финала

Аржентинецът Кевин Бенавидес спечели изключително драматичното състезание при мотоциклетистите в тазгодишното издание на рали „Дакар“, което завърши по-рано днес в Саудитска Арабия. По този начин пилотът на КТМ записа своя втори успех в маратонското рали, в което той триумфира и през 2021, отново в Саудитска Арабия.

Преди днешния финален етап с дължина от 417 (136 състезателни) километра Бенавидес изоставаше с едва 12 секунди от своя съотборник Тоби Прайс, който също има две победи в „Дакар“, но от годините, в които състезанието се провеждаше в Южна Америка. Австралиецът спечели в Аржентина и Боливия през 2016, а през 2019 триумфира в Перу.

В днешната отсечка обаче Прайс загуби 55 секунди от Бенавидес, който бе най-бърз по дистанцията и така отстъпи с 43 секунди на аржентинеца в крайното класиране. В него Прайс се нареди на второто място, а тройката допълни американецът Скайъл Хоуес от Хускварна, който изостана с 5:04 минути от победителя.

Голяма част от своя пасив американският пилот натрупа в днешния етап, в който той завърши пети, на 3:45 от Бенавидес. Пред него освен аржентинеца и Прайс, който си поделиха първите две места, завършиха още чилиецът Пабло Кинтания (Хонда) и австралиецът Даниел Сандърс (ГАСГАС). Двамата се класираха съответно четвърти и седми в крайното класиране на рали „Дакар“.