юли 18, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Доенсен печели победа в Маджора в седмия кръг на EMX125

7897979

Хълмистата писта на парка Маджора посрещна EMX125, представен от FMF Racing, за седмия кръг от кампанията за 2024 г., който предложи на публиката страхотно шоу. Поради решение на ръководството на състезанието, EMX125 бе отменен и ние бяхме разглезени с интензивен кръг с едно състезание.

Именно Гиан Доенсен от Racestore KTM Factory Racing запали състезанието и напълно го контролира, за да се качи на най-високото стъпало на подиума и да се доближи отново в шампионата зад Ноел Заноч от Fantic Factory Racing EMX125

Страхотен старт от ТМ мото Брандън Рисполи от SteelsDrJack, който води пред Гиан Доенсен, съотборника му Николо Алвизи и Том Брюне от Jezyk Racing Team след първите завои. Това беше още един труден старт за Ноел Заноч с червена табела

Заноч, който се класира на 13-о място. Други състезатели, които w са свикнали да виждат в челото, също пропуснаха своя старт като Салвадор Перес от RFME GASGAS MXJunior Team, Yamaha Europe EMX125 MJC от Мано Форе и Франческо Белей от Dream Racing, които бяха на 10-то и по-високо място в началната обиколка.

Рисполи започна да създава добра разлика пред Доенсен след първата обиколка, което беше мечтан старт за домашния пилот.

 

Заноч започна своите изкачвания и на 2-ата обиколка се озова точно зад Форе на 11-о място. Междувременно Рисполи допусна грешка и се върна на 4-о място, тъй като Доенсен излезе начело с комфортна 8-секундна възглавница пред Алвизи. Холандският пилот беше най-бърз от групата, тъй като даде най-добро време в 4-ата обиколка.

Форе изпревари съотборника си Дани Хайтинк за 9-о място в 3-ата обиколка, като Заноч натискаше Хайтинк, но Форе катастрофира в 5-ата обиколка и загуби ценно време, докато се прибра на 12-о място.

В този кръг с едно състезание спешността си пролича, тъй като Бруне направи всичко възможно, за да изпревари Алвизи от вътрешната страна след голямото изкачване и да се изкачи на 2-о място и съответно на подиума. Нещата не бяха приключили за Алвизи, тъй като Рисполи също намери начин да изпревари своя сънародник, за да се изкачи на 3-о място и да остави Алвизи 4-и.

След като Доенсен бе на 10 секунди от водача 5 мин. и 2 мин. преди края, всичко оставаше да се играе за 2-ото място, тъй като Рисполи имаше Брюне точно пред себе си. Рисполи притискаше младия французин, но задната част на пътя го затрудняваше да има свободна линия за преминаване.

В 8-та обиколка Рисполи успя да изпревари отлично Брюне, но борбата не беше приключила, тъй като френският пилот си върна мястото няколко завоя по-късно. Междувременно другият италиански пилот Симоне Манчини си проправи път през Алвизи, за да се изкачи на 4-то място и да се включи в борбата за последния сблъсък за подиума.

На 10-та обиколка обаче надеждите за подиум изчезнаха за Брюне, тъй като той допусна скъпоструваща грешка, в резултат на която Рисполи и Манчини го задминаха. Бруне остана на 4-та позиция до края, пропускайки подиума. Това беше идеалният сценарий за Рисполи, който взе първия си подиум за сезона на 2-ро място, както и за постоянния Манчини, който спечели 4-ия си пореден подиум. Феновете показаха щастието си да видят двама италианци на подиума у дома.

Червената табела Заноч успя да се върне на 8-о място и да запази червената си табела, но ще трябва да внимава през рамо в следващите кръгове.

Гян Доенсен: “След целия този дъжд пистата се оказа перфектна, разбира се, с дълбоки коловози, но добри за мен. Щастлив съм, че спечелих тази победа, тъй като работих упорито за нея и е чудесно да спечеля точки в шампионата. Да продължим отново след няколко не толкова добри кръга, но съм толкова щастлив, че спечелих генералното класиране и за следващия!”