юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Доменикали: Подхождаме гъвкаво към календара за 2021 година

Новият изпълнителен директор на Формула 1 Стефано Доменикали заяви, че шампионатът остава гъвкав относно календара за предстоящата кампания, като потвърди, че резервни състезания са в готовност да се включат в шампионата с малко предизвестие.

След като 13 от предвидените 22 състезания през 2020 година бяха отменени заради пандемията от COVID-19, Формула 1 обяви календар с 23 надпревари за сезон 2021, който вече претърпя промени. Гран При на Австралия, което трябваше да сложи старт на кампанията на 21 март, бе отложено за 21 ноември, докато Гран При на Китай, което трябваше да се състой на 11 април също бе отложено, но все още не се знае дали ще намери място в по-късен етап от сезона.

За сметка на това, Гран При на Емилия-Романя, което бе едно от допълнителни състезания през миналата година бе добавено като втори кръг на шампионата на 18 април. Освен надпреварата на „Имола“ и тази за Гран При на Португалия на „Портимао“ също се очаква да бъде включена в шампионата, като тя ще се проведа на 2 май.

„Ние, и най-вече аз, сме в ежедневен контакт с всички организатори по света, защото знаем как се развиват нещата с тази пандемия. Затова променихме мястото на Австралия в календара, но за момента нямаме данни за други промени и всички искат да продължим по план“, заяви Доменикали пред Sky Sports F1.

„Разбира се, трябва да сме достатъчно гъвкави и да сме подготвени за състезания пред празни или полупразни трибуни в първата половина на сезона. Ние обаче искаме да гарантираме на нашите фенове, че сезонът ще се състой. Имаме алтернативни състезания, които са в готовност да се включат, но за момента нямаме данни за потенциални нови отлагания. Няма какво да ви лъжа, това е информацията, с която разполагаме днес, утре ситуацията може да е коренно различна, просто трябва да сме гъвкави и подготвени“, добави италианецът.

Относно плановете за бъдещето на шампионата и броят на състезанията във Формула 1 през следващите години, Доменикали на отхвърли възможността тя да бъде намалена и някои от домакините за пропускат една или две години за сметка на други.

„23  състезания е много важна бройка за нас, от гледна точка на количеството, вниманието и отдадеността на хората. В това отношение винаги ще има две гледни точки. Някои ще казват, че имаме твърде много състезания, докато други няма да виждат проблем в количеството. Смятам, че това уравнение ще се реши само в зависимост от продукта, който ние предоставяме на феновете. Може да ни се наложи да намалим броя на състезанията, което ще ни позволи да имаме ротационен календар, където някои надпревари няма да се състоят всяка година. Това обаче ще се случи когато светът се върне към нормалното“, завърши Доменикали.

Идеята за ротационен календар във Формула 1 бе подхвърлена и от предшественика на Доменикали, Чейс Кери, който обаче заяви, че целта пред собствениците на търговските права на шампионата Либърти Медия, ще е 24 надпревари на година.

Ето как изглежда календара във Формула 1 за 2021 година към момента:

28/03 Гран При на Бахрейн – „Сахир“

18/04 Гран При на Емилия-Романя – „Имола“

02/05 Ще бъде потвърден на по-късен етап, очаква се да е ГП на Португалия

09/05 Гран При на Испания – „Каталуния“

23/05 Гран При на Монако – „Монте Карло“

06/06 Гран При на Азербайджан – „Баку“

13/06 Гран При на Канада – „Жил Вилньов“

27/06 Гран При на Франция – „Пол Рикард“

04/07 Гран При на Австрия – „Ред Бул Ринг“

18/07 Гран При на Великобритания – „Силвърстоун“

01/08 Гран При на Унгария – „Хунгароринг“

29/08 Гран При на Белгия – „Спа“

05/09 Гран При на Нидерландия – „Зандвоорт“

12/09 Гран При на Италия – „Монца“

26/09 Гран При на Русия – „Сочи“

03/10 Гран При на Сингапур – „Марина Бей“

10/10 Гран При на Япония – „Сузука“

24/10 Гран При на САЩ – „Пистата на Америките (Остин)“

31/10 Гран При на Мексико Сити – „Ерманос Родригес“

07/11 Гран При на Сао Пауло – „Интерлагос“

21/11 Гран При на Австралия – „Албърт Парк“

05/12 Гран При на Саудитска Арабия – „Джеда“

12/12 Гран При на Абу Даби – „Яс Марина“