юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Еко-рали в центъра на Луковит на 20 март за електроавтомобили и хибриди

Тихо, без шум и вредни емисии в центъра на Луковит тази събота, 20 март, ще има Е-рали Пролет 2021. Състезанието е без вредни емисии, защото е еко-рали. Организатор на надпреварата е спортен клуб „Интерспиид НГ“. Домакин на ралито пък е дизайнерският хотел „Дипломат Плаза“ в града.

Целта на Е-рали Пролет 2021 иска да убеди хората в различните градове на страната в ползите и предимствата от приложението на електрически и хибридни автомобили. Организаторите искат да запознаят хората с „чистите“ автомобили, които все повече набират скорост.

Състезанието обаче не е за „скорост“. Всички електрически, хибридни и на алтернативно гориво автомобили, които официално са регистрирани за ползване по пътната мрежа, се допускат до участие в състезанието при точно същите условия, както когато се ползват ежедневно. Състезанието е по пътища, отворени за нормален трафик. Участниците трябва да спазват всички правила за движение. Автомобилите, които ще се състезават в две категории: електромобили – Категория IIIA и хибриди – Категория VII.

Спортен клуб „Интерспиид НГ“ има опит в провеждането на еко-ралита. Клубът се включва в изпълнението на една от главните цели на ФИА, за популяризиране на ползите в околната среда от използването на електрически автомобили и хибриди. През 2013 г. за първи път организира и провежда Еко Е-Рали БЪЛГАРИЯ, като състезание от календара на FIA ELECTRIC AND NEW ENERGY CHAMPIONSHIP FIA E- RALLY REGULARITY CUP.

Състезанията от този тип се подкрепят и от Общините в България с цел: да се насърчават новите технологии за автомобили, конструирани за съхраняване, пестене на енергия, и изхвърляне на възможно най-малко количество въглероден диокис (СО2), както и други замърсители на въздуха.

Желанието за провеждането на ралито е да се насочи вниманието на държавата, физическите лица, бизнеса и институциите към  опазване на околната среда, чрез устойчиво развитие на транспортния сектор в посока – използване автомобили, задвижвани от електрическа енергия. Домакините вярват, че управлението на електрически и хибридни автомобили не е лукс, а оправдана инвестиция.

Участниците в ралито, а и зрителите, могат да се прекарат много приятно.  в град Луковит и околностите. Градът е разположен на двата бряга на река Златна Панега. Близо до Луковит има много красив каньон на реката. Тук е и първият в България геопарк „Искър – Панега“. След природни феномени могат да се видят са феноменът “Очите на господ” в пещера Проходна, Съевата Дупка, Темната Дупка, Циркусът “Котлен”, уникалните скални образувания “Куклите” в Карлуковското карстово плато, „Провъртеник”. Има и много други забележителности.

Хотел „Дипломат плаза“ е първият тематичен хотел в България. Всяка стай има обзавеждане с различен дизайн. Освен това Дипломат плаза“ има пет заведения, като основният ресторант е с изискана кухня. Хотелът има е център Health & Beauty  с три основни направления – Spa, Wellness  и Antiaging. SPA Area разполага със закрит басейн със сребърно – йонна филтрация с обособена зона за деца, джакузи,   плажна зона със шезлонги,  финландска сауна, инфраред сауна, парна баня и контрастен душ.

Програма на състезанието:

Събота                          20 март 2021 г.

09:30 ч.-10:00 ч.        Административна проверка

Хотел „Дипломат плаза“

Закрит парк на автомобилите

Охраняем паркинг на хотел

„Дипломат плаза“

10:15 ч.        Техническа конференция

10:30 ч.   Откриване на състезанието

10:45 ч.        Майсторскоуправление /1/

Старт на първия автомобил

13:30 ч.   Обяд

15:00 ч.        Майсторско управление/2/

Старт на първия автомобил

16:00 ч.        Точна езда                                                                                                      16:30 ч.   Посещение на пещера „Божите очи“

19:30 ч.                        Обявяване на неофициалните

резултати

20:00 ч.                        Обявяване на резултатите.

Награждаване в ресторанта на

хотел „Дипломат плаза“