юли 18, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Електрическият малък SUV Volvo EX30 въплъщава най-доброто от скандинавския дизайн

7897979

Новото, напълно електрическо Volvo EX30 е проектирано не само за безопасност и повишена устойчивост, но също така има за цел да направи живота по-удобен, по-релаксиращ и по-приятен чрез авангардни технологии и прецизен скандинавски дизайн.

Новият малък SUV има стилен интериор, който обхваща устойчиво мислене, докато внимателно изработените компилации от материали подобряват отчетливия дизайн на интериора. С рециклирани и възобновяеми материали като деним, лен и вълна, както и разнообразие от изразителни цветове и текстури, нашият интериор има отговорен дизайн в основата си.

Новото електрическо Volvo EX30 предлага по-фокусирано и приятно шофиране с помощта на един екран. Освен това функции като звукова лента, покриваща цялата ширина на таблото – първата по рода си в автомобил – и набор от интелигентни идеи за съхранение се комбинират, за да осигурят изживяване в голям автомобил с по-малко.

„Volvo EX30 съчетава всички най-добри елементи на скандинавския дизайн“, казва Лиза Рийвс, нашият ръководител на интериорния дизайн. „Новите материали добавят креативни материи, цвят и индивидуалност към купето, докато интелигентната функционалност и страхотното потребителско изживяване са отличителният белег на всяко истинско творение на Volvo. Заедно тези елементи дестилират същността на Volvo в малък пакет.“

Първокласно качество на звука

Звукова лента в EX30, първата по рода си, е вдъхновена от домашния аудио дизайн. Той обединява няколко високоговорителя в една звукова лента и изпълва цялата кабина с висококачествено звуково изживяване. Когато изберете да го комбинирате с озвучителната система от висок клас Harman Kardon, можете да слушате любимата си музика и подкасти с изключително качество на звука.

Саундбарът е чудесен пример за интелигентен дизайн, чрез групиране на високоговорители в един компонент и намаляване на количеството кабели и материали. Първоначално може дори да не се забележи, разположен под предното стъкло и безпроблемно интегриран в дизайна на купето. Но без нужда от високоговорители във вратите, дава много повече място за съхранение. В същия дух бяха преместени превключвателите на прозорците към централната конзола, леснодостъпни както за водача, така и за пътника.

Също така се премести жабката, която е поставена под централния екран. Това означава, че както водачът, така и пътникът имат лесен достъп до нея, тъй като използва допълнително пространство, осигурено от плоския под.

Централната конзола е изключително гъвкава, с плъзгаща се система, която позволява избор как точно да се използва пространството. Горната част на държача за чаша може да се плъзне, за да държи чаша лате или смартфон, или да се премести назад за повече място за съхранение. Долният тунел има защитна зона за съхранение на дребни предмети, като слънчеви очила или слушалки и може да се постави чанта в голямото открито пространство отгоре.

Не са забравени и пътниците отзад, що се отнася до удобството. Те могат да съхраняват телефоните си в специални джобове в облегалките на предните седалки, докато спретната кутия за съхранение се изплъзва изпод централната конзола. Вътре в задната врата е включено удобно ръководство за размери.

Усещане за простор

Темата за централизация в EX30 също е представена от единствения 12,3-инчов централен екран, позициониран в центъра на таблото, който съдържа цялата необходима информация за шофьора. Поставянето на всичко в един екран означава, че е създадено усещане за пространство около водача, но са спестени материали.

„Вътре в EX30 ние продължаваме нашата стратегия за контекстуални и фокусирани интерфейси“, казва Том Стовичек, нашият ръководител Потребителско изживяване. „На единия екран ключовата информация за шофиране, като скорост и нива на зареждане, са разположени на видно място в горната част, като навигацията, медиите и контролите са лесно видими и достъпни отдолу.“

Централният екран също предлага „спокоен“ изглед, който премахва всичко, освен най-важната информация за допълнителен фокус. Тази функция е особено полезна през нощта, когато може да намали напрежението на очите по време на дълги пътувания.

В съответствие с амбиция да се предлага най-съвременна информационно-развлекателна система, EX30 с вграден Google включва помощ със свободни ръце от Google Assistant, навигация на Google Maps и любимите приложения в Google Play. EX30 е и първият автомобил Volvo, който се предлага с безжична функция Apple CarPlay.

Информационно-развлекателната система се предлага и с 5G, където е налична. Осъществено от Snapdragon Cockpit Platforms от Qualcomm Technologies, Inc, това първокласно изживяване в автомобила ще бъде толкова ултра-отзивчиво, колкото бихте очаквали.

Работено е в тясно сътрудничество с ECARX чрез съвместно притежаваното софтуерно съвместно предприятие HaleyTek, за да се предостави възможно най-добрата информационно-развлекателна платформа по целия свят.

Избор от четири отделни интериорни „стаи“

Когато избирате вашето ново Volvo EX30, можете да избирате от четири различни вътрешни дизайна –  „стаи“. Те възприемат по-устойчив подход към материалите и всеки идва със собствен израз. Например, една „стая“ прегръща вечната привлекателност на денима и включва отпадъчен продукт от процеса на рециклиране на деним.

Други предлагани материали включват рециклирана пластмаса от стари дограми и ролетни щори; лен, възобновяемо влакно, получено ленено семе и доставяно от нашия инвестиционен фонд Volvo Cars Tech Fund Bcomp; отговорно произведена смес от вълна, включваща 70%  рециклиран полиестер и плетен материал за седалка, който включва рециклирана пластмаса.

EX30 също така предлага избор на тапицерия от Nordico, прогресивен и технически усъвършенстван материал, създаден от текстил, произведен от рециклируеми материали като PET бутилки и биологично приписан материал от горите в Швеция и Финландия.

Новото Volvo EX30 ще бъде представено на 7 юни и ще бъде достъпно за поръчка или предварителна поръчка на избрани пазари на същата дата.