юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Започват подготовката на пистата в Монако другата седмица

Автомобилният клуб на Монако (ACM) потвърди, че изграждането на трасето за тазгодишното издание на Гран При на Монако ще започне другата седмица.

След като през 2020-а, глобалната коронавирус пандемия наложи отлагането както на старта във Формула 1, така и на историческата надпревара, през тази години Монако ще приеме и двете състезания. Освен тях, Формула Е също ще посети Княжеството, което за първи път в своята история ще приеме три отделни състезателни уикенда.

Първи по улиците на Монако ще се впуснати историческите автомобили, чийто състезателен уикенд е предвиден за периода 23-25 април. Две седмици по-късно и Формула Е ще направи своята визита, като за първи път изцяло електрическия шампионат ще използва пълната версия на трасето, вместо скъсената такава, която използва при предишните си три надпревари в Монако. Все още не е ясно дали пистата ще е напълно идентична с тази, използвана от Формула 1, като идеята е да се избегне директно сравнение във времената за обиколка между двете серии.

Най-престижният автомобилен шампионат трябва да посети Княжеството между 20 и 23 май, като Гран При на Монако ще бъде петото от общо 23 състезания за сезона 2021. Тазгодишното издание на Гран При на Монако ще бъде първото улично състезание във Формула 1 от Гран При на Сингапур през 2019-а, след като всички предвидени пет такива през 2020-а не се проведоха заради COVID-19, а Гран При на Австралия бе отложено от март за април.

Победител в Гран При на Монако през 2019 година стана пилотът на Мерцедес Люис Хамилтън, а компания на подиума му правиха още Себастиан Фетел с Ферари и съотборникът на британеца Валтери Ботас. Пресеклият финала на втора позиция Макс Верстапен бе класиран четвърти след 5-секундо наказание за опасно напускане на бокса по време на периода с кола за сигурност в началото на надпреварата.