февруари 2, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Започва акция „Зима“

По традиция на 1 ноември всяка година започва акция „Зима“.  Тя ще продължи през целия ноември на три етапа. Целта е да бъдат подготвени всички превозни средства за движение през студените месеци.

Няколко институции по традиция участват в акцията. Днес се състоя пресконференция, в който участваха заместник- директорът на националната полиция Борислав Муеров, шефът на Пътна полиция комисар Калоян Драганов, главният секретар на СБА Ивайло Иванов, Росен Рапчев от ДК „Безопасност на движението по пътищата“, Десислава Паунова от АПИ, зам. ген. директор на БЧК Надежда Тодоровска, Бойко Рановски от Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”.

Освен организаторите – Съюз на българските автомобилисти и Пътна полиция, традиционно в кампанията се включиха и Български Червен кръст, ДЗИ, Мото – Пфое и ДА “Безопасност на движението по пътищата”.

И тази година акцията ще бъде разделена на три етапа.

Първият е до 10 ноември. Ще бъдат проверявани регистрации и светлини на автомобили, каруци, тротинетки и велосипеди, каза началникът на Пътна полиция Калоян Драганов. Той припомни, че в тъмната част всички колоездачи и управляващите тротинетки трябва да са с жилетки.

Втората десетдневка е насочена към правата на пешеходците. Пътната полиция ще следи за правилно пресичане и отнемане на предимство.

От 21 до 30 ноември започва контрол за техническото състояние на превозните средства и фаровете, каза Драганов. Пътна полиция ще следи за светлини, гуми и отразителни знаци. Oт 15 ноември всички без зимни гуми или такива с грайфер под 4мм. ще бъдат глобявани.

Пешеходците също трябва да бъдат по-внимателни, защото тъмната част на денонощието е по-голяма, а пътищата стават хлъзгави, каза заместник- директорът на националната полиция Борислав Муеров.

Ивайло Иванов заяви, че СБА, който   предоставя възможност до 7 ноември за безплатна проверка на техническото състояние на автомобила. Предимно това се състоянието на светлините на автомобила, като водачът маже да и получи консултации за състоянието на чистачките, гумите и течностите на автомобила си.

Той каза още: “Важно е да наблегнем на техническото състояние на автомобила, да го подготвим в добро техническо състояние, да намалим скоростта, с която се движим в зимни условия за да намалим травматизма, съответно и загиналите по пътищата”,

Заместник-генералният директор на БЧК Надежда Тодоровска припомни, че често аптечката в колата е пренебрегвана. Според нея в период между 3 и 5 години трябва да има повтаряемост на курсовете по първа помощ. Директорът на автомобилна администрация Бойко Рановски призова водачите да бъдат толерантни.

Росен Рапчев от агенцията по пътна безопасност посъветва шофьорите да променят поведението си на пътя, да карат със съобразена скорост и да спазват дистанция. От своя страна АПИ вече е сключила близо 30 договора за поддържане на пътната обстановка.

С 16 са по-малко загинали през октомври тази година, спрямо същия месец на миналата, сочи статистиката.

Калоян Драганов от Пътна полиция каза: „Нашата задача е да на помним на всички участници в движението, както пешеходците, през този преходен период преди започване на зимата, всичко, като състояние на МПС и обезопасяване и видимост на пешеходците да е на ниво.

Вече 28 години от началото на зимния сезон се провежда тази кампания със съдействието и инициативата на така изброените агенции, а това са Съюза на българските автомобилисти, БЧК, Държавна агенция по безопасност на движението. Всичко това, което правим в момента като кампания е във връзка с безопасността, както на пешеходците, така и на водачите и пътниците в моторните превозни средства.”

Ето и няколко съвета за подготовка на автомобила за зимния сезон:

  1. Сменете всички течности със зимни. Проверете състоянието на антифриза.
  2. Проверете техническата изправност на спирачките, средствата за сигнализация и светлините.
  3. Не потегляйте на път, ако отоплителната инсталация и миещото устройство за стъкла са повредени. Подменете перата на чистачките.
  4. Поддържайте номерата, стъклата и огледалата за обратно виждане чисти.
  5. Проверете състоянието на гумите. Ползвайте зимни гуми.
  6. Проверете обезопасителния триъгълник, аптечката, пожарогасителя и светлоотразителната жилетка. При необходимост подновете съдържанието на аптечката.
  7. Движете се внимателно при намалена видимост, в сумрак или в тъмната част на денонощието, не заслепявайте насрещно движещите се.
  8. Ако не сте шофирали през зимата, информирайте се за спецификата на управление при аквапланинг, поледица, снеговалеж и влошени метереологични условия.
  9. В началото на зимата поставете в багажника буксирно въже, вериги за сняг и лопата. Проверете състоянието на резервната гума.
  10. При нужда или ако сте в рискова ситуация, позвънете на телефон 112.