април 16, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Започва Акция „Зима“

Пътната полиция, заедно със Съюза на българските автомобилисти и Българския Червен кръст всяка по традиция от 1 ноември, всяка година започват традиционната за това време на годината акция “Зима”. При нея ще се следи дали автомобилите са подготвени за движение за предстоящия есенно-зимен период. Партньори са още Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата”, Ford България и Мото-Пфое, центрове за гуми Примекс, застрахователната компания ДЗИ и БОШ България.

Пак по традиция, акцията включва три кампании, реализирани успешно през последните години.

Първата част е от 1 до 10 ноември 2020 г. Кампанията е „С безопасно пътно превозно средство през зимата“ и е насочена към водачите на ППС – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др.

Втората кампания  е „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“. Тя започва  от 11 до 20 ноември 2020 г. и е насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците.

От 21 до 30 ноември е третата кампания „Безопасно шофиране през зимата“. Насочена е към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците.

Най-вече пътните полицаи ще контролират дали превозните средства са с подходящи гуми за зимния сезон, изправни светлини и чистачки.

До 15 ноември при констатирани нарушения, водачите ще бъдат само предупреждавани. Глоби ще се налагат след тази дата, след която става задължителни и гумите със зимни характеристики.

Зимните гуми не са задължителни у нас поне засега. Няма такова изискване. Все пак експертите съветват всички, които пътуват много или живеят на места със снежни зими и сурови условия, да заложат на зимните гуми. След промяната в закона, която влезе в сила от 2017 г., от 15 ноември до края на март леките автомобили трябва да са с гуми с минимална дълбочина на протектора от 4 мм. За сравнение, протекторът при новите гуми е около 9 мм.

Лятната гума е направена от каучук, който при температура на въздуха под 10 градуса се втвърдява. Това намалява сцеплението, което пък се отразява на стабилността в завоите  и на спирачния път. Компромисен вариант за водачите, които рядко минават през планинските проходи или са в райони с мека зима, са всесезонните гуми.

Производителят на гуми Nokian направи проучване през 2017 г. и установи, че през зимата 34% от шофьорите в България карат с летни гуми.

Независимо дали гумите са зимни, летни или всесезонни, при активна употреба те трябва да се сменят на всеки шест години. Дори да не са напълно износени и да са малко употребявани, трябва да се бракуват след десетата година. През зимата е препоръчително гумите да бъдат напомпани с 0.2 бара над посочените от производителя на автомобила стойности, тъй като заради разликите в температурите налягането пада, съветват още експертите.

От 2 до 13 ноември в рамките на Акция Зима 2020 всеки водач може да провери безплатно техническото състояние на своя автомобил. Това може да стане в най-близкия технически център на СБА или със запазен час в сервиз на Мото-Пфое. Там всеки може да получи безплатен общ преглед на колата включително светлини, гуми, течности и др. Специалисти ще дадат съвет за правилна експлоатация на автомобила в зимни условия и безопасно шофиране в града и на магистрала.

От СБА напомнят, че за шофиране с разкъсани гуми глобата е 50 лв., за непочистени стъкла и огледала санкцията е 20 лв. Глобите за технически неизправности по автомобила започват от 50 лв. при незначителна техническа неизправност и могат да стигнат до 500 лв. според степента на повредата. Може да се стигне и до временно спиране на автомобила от движение.

Ето и 10 съвета за безопасно движение през зимата:

  1. Пътувай с технически изправно превозно средство.
  2. Използвай подходящи за зимни условия гуми или с дълбочина на протектора не по-малка от 4 мм.
  3. Преди път провери резервната гума, маслото, светлините, стъклопочистващата и отоплителната система.
  4. Замени всички замръзващи течности с подходящи за зимата.
  5. Оборудвай се със светлоотразителна жилетка и обезопасителен триъгълник, провери преминат ли е преглед на пожарогасителя, прегледай съдържанието на аптечката и срока на годност на медикаментите.
  6. Подсигури се с буксирно въже, лопата, а ако пътят е дълъг, вземи одеяло, вода и храна, зарядно за телефон.
  7. Винаги потегляй с пълен резервоар с гориво и съобщи на близките си къде отиваш.
  8. Преди път провери проходимостта на маршрута, осведоми се за обходните варианти.
  9. Движи се със съобразена скорост и спазвай по-голяма дистанция.
  10. При нужда първо потърси помощ от компетентните органи. Позвъни на 112.

При нужда от Пътна помощ потърси екипа на СБА денонощно на кратък номер 146 от мобилен телефон.
СБА напомня, че за шофиране с разкъсани гуми глобата е 50 лв., за непочистени стъкла и огледала санкцията е 20 лв. Глобите за технически неизправности по автомобила започват от 50 лв. при незначителна техническа неизправност и могат да стигнат до 500 лв. според степента на повредата. Може да се стигне и до временно спиране на автомобила от движение.