февруари 25, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Започнал ли е Хорхе Мартин преговори с Ямаха?

През 2023 година Хорхе Мартин отново ще бъде пилот на отбора на Прамак Дукати в MotoGP, за който той се състезава от своя дебют в кралския клас през 2021. Според някои източници обаче испанецът не е доволен от ситуацията си в Дукати и дори вече е започнал преговори с Ямаха за преминаване в производителя от Ивата след края на предстоящия сезон.

В началото на 2022 година Мартин бе сочен като фаворит за мястото в заводския тим на Дукати, което бе заемано от Джак Милър. Много силното представяне на Енеа Бастианини с Грезини Дукати обаче накара шефовете на италианската марка да помислят много сериозно кой ще бъде новият съотборник на Франческо Баная.

В крайна сметка трите победи на Бастианини през изминалия сезон натежаха в полза на италианеца, който през тази година ще си партнира със световния шампион Баная. За Мартин пък предстои още една кампания с Прамак Дукати, която обаче може да се окаже последна за него в лагера на Дукати, поне това сочи информацията на списанието Man on Wheels.

Според италианското издание разговорите между представителите на Мартин и ръководителя на Ямаха Лин Джарвис вече са започнали. В момента пилоти на японския тим са световният шампион за 2021 Фабио Куартараро и вицешампионът от 2020 Франко Морбидели.

През 2022 обаче Морбидели разочарова много със своето представяне, записвайки само две влизания в топ 10 в 20-те състезания. Това се случи в Индонезия, където той финишира седми в дъждовната надпревара на „Мандалика“ и във Валенсия, където на сухото той финишира 10-ти.

В крайното класиране италианецът завърши на 19-та позиция с едва 42 точки, докато неговият съотборник Куартараро финишира втори с 206 пункта повече след три победи и общо осем качвания на почетната стълбичка. Ако Морбидели не подобри своята форма в началните етапи на сезон 2023, то е много вероятно и от Ямаха да поискат да се разделят с него, което пък да отвори вратата за трансфера на Мартин.