декември 1, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Защо Еспаргаро намали колоезденето през 2022 година?

Алейш Еспаргаро е един от най-големите любители на колоезденето в падока на MotoGP и често публикува снимки или видеа как кара колело извън или по време на състезателните уикенди. По време на уикенда за Гран При на Валенсия, с която завърши сезон 2022 в кралския клас испанецът разкри, че през тази година е прекарал много по-малко време на своя велосипед.

Причината за това е бил фактът, че Априлия се представяше много по-добре спрямо предходните години. Точно това е намалили желанието на испанецът да кара своето колело, тъй като той го е използвал предимно за откъсване от света на MotoGP, когато моторът на Априлия се предсатвяше доста зле и качванията на подиума бяха мираж.

В хода на сезон 2022 обаче Еспаргаро записа цели шест призови класирания, включително и неговата първа победа в кралския клас, която дойде в третия старт за годината в Аржентина. Неговият съотборник Маверик Винялес също стигна до почетната стълбичка, като испанецът се класира трети в Нидерландия и Сан Марино, а във Великобритания завърши втори.

„През тази година карах много по-малко колело, може би защото нямах чак такава нужда да бягам от работа, тъй като сега съм много щастлив тук, в MotoGP. Аз съм много спокоен и развълнуван за следващата година. Наистина вярвам, че ще сме още по-добри, защото научихме много неща през този сезон“, обясни Еспаргаро.

В крайното класиране за сезон 2022 той завърши на четвъртото място, а до предпоследния старт за годината в Малайзия той имаше математически шанс да се пребори и за световната титла. Десетото място на „Сепанг“ и отпадането във Валенсия обаче не само го лишиха от този шанс, а и позволиха на Енеа Бастианини да го прескочи в битката за последната позиция на подиума в края на сезона.

Източник: sportal.bg