април 19, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Изкуствен интелект в новия Ford Kuga Hybrid помага на шофьорите да владеят пътя и разхода на гориво

В продължение на няколко десетилетия системите 4х4 осигуряват на водачите по-добро сцепление на хлъзгави пътища, като изпращат мощност към всяко от четирите колела, но за сметка на това повишават разхода на гориво.

Появилата се впоследствие технология за задвижване на четирите колела (AWD) е  способна да открие, кои колела имат най-добро сцепление и да им изпрати допълнителна мощност, за да го подобри още повече, без да се завишава чувствително и горивният разход.

Ford направи крачка напред и сега представя технологията за прекъсване задвижването на четирите колела (AWD) на новия Kuga, включително на Kuga Hybrid.

Технологията използва изкуствен интелект, за да изключи при благоприятни условия на шофиране интелигентната системата AWD на автомобила. Така се постига още по-добра  горивна ефективност. Обратното свързване е по-бързо от премигване и става, когато системата реши, че водачите отново могат да се възползват от допълнително сцепление.

Докато шофьорите целогодишно се сблъскват с хлъзгави условия на пътя, интелигентното задвижване на всички колела предлага особено предимство през зимните месеци, когато дъждът, снегът и ледът редовно ни предизвикват. Пътна настилка, която е хлъзгава от атмосферните условия или отлагания от масла, горива, прах и мръсотия, е виновник при 8% от ПТП-ата  във Великобритания през 2019 г.

Шофьорите в цяла Европа в момента се готвят за кратки или по-дълги бягства и пътувания, свързани със сезона и зимните ваканции. Естествено, когато епидемиологичната обстановка позволи. Прекъсването на AWD може да им помогне да запазят по-сигурно сцепление с пътя, като същевременно осигури икономия на гориво от приблизително 6,5% според данните на Ford.

„Задвижването на четирите колела не е само за офроуд – допълнителното  сцепление може да направи пътуванията за шофьорите по-безопасни и по-малко стресиращи, особено в зимни условия“, каза Глен Гулд, главен програмен инженер на Kuga. „ Проектирахме новия Kuga Hybrid така, че да помогнем на шофьорите да пестят гориво, а изкуственият интелект, който осъществява прекъсване при AWD допринася за икономиите, като същевременно запазва предимствата на интелигентното задвижване на всички колела.“

„Размита логика“

Интелигентната система за задвижване на всички колела на Kuga Hybrid непрекъснато получава информация от сензорите около автомобила и следи, кои колела имат най-добро сцепление с пътната настилка.

Мощността от бензиновия пълен хибрид се разпределя безпроблемно между предните и задните колела за плавен ход и отзивчиво завиване. Настройките отнемат по-малко от 20 милисекунди. В ситуации, когато предните колела нямат сцепление, системата може дори да изпрати 100% от мощността към задните колела.

Усъвършенстваната функция за изключване на AWD използва специален електронен алгоритъм на мозъка и „размита логика“. Така ще определи, дали захранването на задните колела може да бъде изключено напълно при съществуващите обстоятелства. Например, когато плавно се движите по магистрала на топъл и сух път. Това временно превръща Kuga Hybrid в автомобил с предно предаване, за още по-добра горивна ефективност.

Най-важното е, че AWD-прексването винаги е в готовност да свърже отново захранването към задните колела, ако установи, че е необходимо интелигентно задвижване на всички колела. За да определи въртенето и приплъзването на колелото, AWD-прекъсването следи информацията от системите. Включително контрола на сцеплението и АBS-а, активирането на чистачките на предното стъкло и външната температура – за определяне на метеорологичните условия. Дори може да открие дали Kuga Hybrid тегли ремарке, за да му помогне да вземе решение само за 10 милисекунди.

Новият Kuga Hybrid спестява усилия

Като част от гамата на най-електрифицирания модел на Ford досега, новият Ford Kuga Hybrid използва пълен хибриден задвижващ механизъм. Така осигурява максимална ефективност и използва чиста електрическа мощност, без да e необходимо зареждане от външен енергиен източник, както и да постигне пробег, който съперничи на дизелов автомобил.

Kuga Hybrid е и първата Kuga, която комбинира електрифициран задвижващ механизъм с опцията на технологията за интелигентно задвижване на всички колела на Ford, за да постигне оптимизирано шофиране.

Интелигентното задвижване на всички колела се предлага и за 2.0-литровия вариант Kuga EcoBlue с мощност 190 к.с. и 8-степенна автоматична скоростна кутия.

Способността да изминава 1000 км с един резервоар гориво прави Kuga Hybrid убедителна алтернатива на дизеловите двигатели. Осигурявайки горивна ефективност от 5,4 л/100 км и CO2 – емисии от 125 г/км WLTP (5,1 л / 100 км и 118 г / км CO2 NEDC), заедно с 54-литров резервоар за гориво, общият пробег на Kuga Hybrid също е повече от 30% по-голям от този на Kuga Plug-In Hybrid, който предлага по-голям чисто електрически обхват на шофиране до 56 километра WLTP (72 км NEDC).