юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Изненадващ победител в “Дайтона 500”

Пилотът на Front Row Motorsport Майкъл Макдауъл записа изненадваща победа в легендарната надпревара в НАСКАР Къп Сериите „Дайтона 500“.

За 36-годишния ветеран това е първа победа в 358 старта в топ дивизията на НАСКАР, а той стигна до нея след като излезе невредим от огромно меле два завоя преди края. В началото на последната обиколка, Макдауъл бе на трета позиция зад дуото Penske Джоу Логано и Брад Кесловски. На обратната права обаче, Макдауъл набра много инерция във въздушната струя на двамата водачи и това доведе до контакт между него и Кесловски, който от своя страна се удари в своя съотборник и това предизвика огромното меле и показването на жълт флаг.

Преди това, състезание бе спряно за няколко часа заради проливен дъжд само 15 обиколки след неговото начало. Точно преди да завали се случи и първата голяма катастрофа за деня. Тя бе предизвикана след като Ерик Джоунс (Richard Petty Motorsport) подпря Арик Алмирола (Stewart-Haas Racing), което изправи Алмирола в стартиралия от пол-позишън Алек Боуман (Hendrick Motorsport). В крайна сметка общо 16 автомобила пострадаха в това меле, като голяма част от тях не можаха да подновят своето участие след дългото прекъсване заради дъжд.

След рестарта, първите два етапа бяха спечелени от победителя на „Дайтона 500“ от последните две години, Дени Хамлин (Joe Gibbs Racing), който обаче се размина с историята, след като остана пети на финала. Втори в снощната надпревари завърши шампионът в НАСКАР Къп Сериите за 2019 Чейс Елиът (Hendrick Motorsport), докато трети се класира победителят от 2018 година Остин Дилън, който управлява легендарния автомобил с №3 на Richard Childress Racing.