септември 25, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

„Императора“ Range Rover блесна с цялото си величие и в България

Наричат го „Императора“ в света на луксозните SUV автомобили. И с право, защото новият Range Rover е най-луксозният всъдеход с истински офроуд възможности, създаван някога. Пример за изумително модерно излъчване, несравнима изтънченост и ненадмината проходимост са резултат от над 50 години еволюция на автомобила. И този благородник стъпи на българска земя. Това стана малко повече от месец след световната му премиера в Кралската опера в Лондон, зае което вече писахме.

България е една от първите, ако не и първата страна след Острова, където изцяло новият Range Rover стъпва предпремиерно. Това стана в изложбения център на марката и на Мото-Пфое в София. Първите доставки на автомобила се очакват у нас през пролетта на следващата година. В момента има сключени 40 договора за продажба, въпреки че клиентите никога не са виждали колата на живо.  Range Rover може да се поръча в къса и дълга база. Това са двете версии –  Standard с с пет седалки и LWB (Long Wheelbase) със седем, както и нива на оборудване SE, HSE и Autobiography.

Тъкмо топ версията Autobiography бе показана у нас. Това е флагманският SUV с двигател Twin Turbo V8 с 530 конски сили. Автомобилът ускорява от 0 до 100 км/ч за 4.6 секунди. Новата генерация на Range Rover идва с по-широка бензинова и дизелова двигателна гама. В това число има и зареждаеми (PHEV) хибриди с 510 и 440 конски сили и свободен пробег в чист електрически режим от до 100 километра. От JLR определят новата генерация да бъде лансирана в изцяло електрическа версия през 2024 г.

Новият Range Rover  дава още по-ексклузивно изживяване на борда, като за целта се разчита на модерни и високотехнологични решения. Сред тях са адаптивно въздушно окачване, система за управление на четирите колела като стандартно оборудване, подтискаща външния шум функционалност на аудиосистемата с колони в подглавниците, още по-добра шумо- и виброизолация. Има интегриран виртуален асистент Amazon Alexa, система за пречистване и филтриране на въздух в купето Cabin Air Purification Pro и други.

Новият Range Rover може да проследи произхода си обратно през поколенията – снижаващият се покрив, силната средна линия (с хоризонтален акцент) и по-ниските, издигащи се прагове.  Характерен е късият преден надвес, внушителната предна част, отвесното предно стъкло и отличителната задна част, която се стеснява при изглед отгоре, са ключови елементи при определяне на пропорциите на Range Rover и допринасят за несравнимото му присъствие. Отличителните, скрити преди да светнат, задни светлини също са като подпис в дизайна на Range Rover.

Моделът SV е изящна интерпретация на лукса и персонализацията на Range Rover, олицетворение на изключителната ръчна изработка. Материалите за ексклузивните дизайнерски елементи на Range Rover SV включват блестящи метални плочки, гладка керамика, сложна мозайка, както и избор от висококачествени кожи или устойчива некожена материя Ultraafabrics. Допълнителните дизайнерски комбинации като SV Serenity и SV Intrepid представят двуцветни контрастиращи отпред назад интериорни цветови решения, докато великолепният четириместен пакет SV Signature Suite предлага функционални подобрения, включително електрически разгръщаща се клубна масичка и хладилно отделение.

Изцяло новият Range Rover от пето поколение е проектиран, разработен и конструиран във Великобритания и ще бъде произвеждан изключително в завода на Land Rover в Солихъл, на нова най-съвременна производствена линия. Инвестицията в завода ще доведе до подобрено качество, като на една и съща линия ще се сглобяват ефективни меки хибридни, plug-in хибридни и изцяло електрически варианти на новия Range Rover.