май 24, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Интервю с Десислав Цеков – член на Управителния съвет на БФМ за предстоящия ендуро сезон

Инитревю с Десислав Цеков, член на Управителния съвет на БФМ – темите са свързани с предстоящия ендуро сезон, ще има ли нови състезания в календара, ще се включат ли нови клубове и как мерките и ограниченията заради COVID-19 ще се отразят на сезон 2021.

Господин Цеков, по-малко от месец ни дели от началото на новия сезон в ендуро шампионата, можем ли да кажем, че състезатели, клубове, федерация са готови за него предвид тези бързо променящи се условия и ограничения?

– Да, наистина е трудно, предвид обстановката, но мога да кажа, че ендуро клубовете и състезтаелите успяха да намерят начин да се подготвят и са готови за новия сезон. Надявам се това да проличи още в първия кръг от шампионата.

Kакво да очакваме през новия сезон? Ще има ли нови състезания в календара, ще отпаднат ли стартове, ще има ли нови клубове?

– Нови клубове има за щастие, вече лицензирани. Надявам се да не са и последните. Ендурото като цяло в последно време придобива все по-голяма и по-голяма популярност, харесва се от все по-голяма маса. Нови състезания също има, няколко пъти се прави едно традиционно състезание в Корница. Местният клуб определено даде сериозна заявка да организира тази година кръг от националния шампионат по ендуро. Мисля, че ще бъде един най-хубавите кръгове, предвид предишните участия на клуба в състезания извън календара.

BG-X Enduro как ще се справи този сезон, като организатор, като промоутър?

– Определено тежестта върху BG-X Enduro, както и върху федерацията е доста сериозна. Полагат се неимоверно големи усилия от двете страни – от една страна от BG-X Enduro като промоутър и БФМ да имаme един успешен сезон, без отлагания на стартове, без да има промяна в календара. Надявам се шампионатът да се проведе, както си е планиран по дати и кръгове. Надявам се и съм уверен, че ще имаме един успешен ендуро сезон.

Набира ли все повече популярност ендурото у нас след успехите на Теодор Кабакчиев?

– Да, определено. Теодор допринесе, доста но не мога да кажа, че само заради него се получава тази експанзия, която има напоследък. Самият спорт е много атрактивен, много интересен, дори чисто любителски, не само като професионален спорт, което отключва в последствие преминаването от любителски към състезателен режим. Но, да, разбира се, голяма гордост е, Теодор постигна не завидни, а направо феноменални успехи. Надявам се да не са последните, а да продължи да се развива. Виждам, че продължава с усилените тренировки, сключи договор с един от най-добрите и престижните отбори в света по хард ендуро. Очаквам доста добри постижения от негова страна заедно с новия му клуб. Мога смело да твърдя, че определено има доста други подрастващи, деца и състезатели, които вървят по неговия път, стараят се, гледат от по-добрия. Определено вървим в правилна посока и мисля, че ще имаме в кратко бъдеще и други такива състезатели като него, популяризиращи спорта и България.

Как федерaцията ще бъде в помощ на клубовете този сезон?

– Федерацията е органът, който трябва да помага и подпомага развитието на спорта, на състезатели, на организатори, както и на всички, участващи в цялата организация на едно състезание. БФМ тази година ще помогне страшно много с опита, който има. Тази година времеизмерването и контролът на всяко едно състезание ще се подсигури от федерацията, което може и да звучи малко, но това е едно от най-съществените неща. Това ще даде по-голяма класа и сигурност на самите организатори и кръгове от шампионата и ще допринесе за подпомагането на самите организатори, върху които пада основната тежест при организиране на състезанието. Чисто финансово и чисто логистически, тези неща страшно много тежат. За щастие имаме доста доказани организатори, които показаха през годините, че са много добри в това, което правят и се опитват да правят все по-добри събития от световен мащаб. Имаме увереността, че можем да направим един добър и стойностен шампионат.

Източник: БФМ