май 24, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

И Гран При на Китай е под заплаха заради COVID-19

Надпреварата за Гран При на Китай във Формула 1 през 2021 година, която е предвидена за 11 април, най-вероятно ще бъде отменена заради бушуващата коронавирус пандемия.

След като през миналата седмица стана ясно, че Гран При на Австралия, което трябваше да даде старт на сезона ще бъде отложено за по-късен етап от година, днес се появи информация, че и надпреварата в Китай също е под въпрос. За разлика от тази в Мелбърн, която ще бъде пренасочена за ноември месец, тази в Шанхай за втора поредна година ще бъде отменена.

Ако действително се стигне до отмяна на Гран При на Китай, то Формула 1 ще бъде заплашена от пауза от цели 5 седмици между откриващата сезона Гран При на Бахрейн на 28 март и предвиденото за 9 май Гран При на Испания на „Каталуния“. За да се избегне това, притежателите на търговските права на шампионата Либърти Медия вече са започнали разговори с представители на пистите „Портимао“ и „Имола“ за евентуално тяхно повторни включване в календара при необходимост.

Двете трасе приеха световния шампионат през 2020 година като състезания добавени в календара, заради пандемията от коронавирус, като тогава те се проведоха в две поредни недели. Сега обаче те ще бъдат разделени от две седмици и ще бъдат в обърнат ред. „Имола“ ще приеме вторият кръг от шампионата и ще се завърне на традиционното си място на първи европейски старт на 18 април. Гран При на Португалия пък ще се проведе на 2 май, като по този начин ще сформира двойка състезания с надпреварата на „Каталуния“ на 9 май.

Тези възможни промени в календара са били дискутирани между Либърти Медия и отборите по-рано през седмицата, като на първо четене опцията за две състезания на едно трасе е била отхвърлена. На тази среща, на която своя дебют като изпълнителен директор на Формула 1 е направил бившият ръководител на тима на Ферари Стефано Доменикали, е била обсъдена и промяна, която ще бъде направена във втората половина на сезона, където ще бъде вмъкната отложената Гран При на Австралия.

Тя ще се проведе на 21 ноември, като 21-во от общо 23 състезания, а за да може отборите да имат достатъчно време за придвижване на своето оборудване до и от Австралия, предвидената за 14 ноември Гран При на Сао Пауло ще бъде преместена със седмица по-рано, като ще сформира серия от три поредни състезателни уикенда заедно надпреварите за Гран При на САЩ и Гран При на Мексико Сити. За отборите тази серия от стартове ще е изключително тежка, тъй като за тях това ще бъде трета поредна серия от три поредни състезания ако няма допълнителни промени в календара. Надпреварите за Гран При на Саудитска Арабия и Гран При на Абу Даби пък ще бъдат преместени с по седмица по-късно, съответно за 5 и 12 декември, което ще направи Гран При на Австралия единично състезание.

Ето как ще изглежда промененият календар във Формула 1 за 2021 година:

28/03 Гран При на Бахрейн – „Сахир“

18/04 Гран При на Емилия-Романя* – „Имола“

02/05 Гран При на Португалия – „Портимао“

09/05 Гран При на Испания** – „Каталуния“

23/05 Гран При на Монако – „Монте-Карло“

06/06 Гран При на Азербайджан – „Баку“

13/06 Гран При на Канада – „Жил Вилньов“

27/06 Гран При на Франция – „Пол Рикард“

04/07 Гран При на Австрия – „Ред Бул Ринг“

18/07 Гран При на Великобритания – „Силвърстоун“

01/08 Гран При на Унгария – „Хунгароринг“

29/08 Гран При на Белгия – „Спа-Франкоршамп“

05/09 Гран При на Нидерландия – „Зандвоорт“

12/09 Гран При на Италия – „Монца“

26/09 Гран При на Русия – „Сочи“

03/10 Гран При на Сингапур – „Марина Бей“

10/10 Гран При на Япония – „Сузука“

24/10 Гран При на САЩ – „Пистата на Америките (Остин)“

31/10 Гран При на Мексико Сити – „Ерманос Родригес“

07/11 Гран При на Сао Пауло – „Интерлагос“

21/11 Гран При на Австралия – „Албърт Парк“

05/12 Гран При на Саудитска Арабия – „Джеда“

12/12 Гран При на Абу Даби – „Яс Марина“

*Името на състезанието не е окончателно

**Нужно е подписването на договор за домакинство