април 19, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Как Алберт Аренас стигна до короната в Moto3

Алберт Аренас (Gaviota Aspar Team Moto3) е новият световен шампион в Moto3. Испанецът стартира сезона с победа в Катар. С добре пресметнато каране в инфарктното последно състезание за сезона в Портимао, Аренас стана 12-и и с 4 точки аванс сложи короната. За сезона той има три победи и още два други подиума.

Аренас започна кариерата си като пилот в шампионата CEV Moto3. В първия се сезон през 2011 г. той натрупа доста точки. Първия си подиум първа позиция спечели на следващата година, а след това и първата си победа в сериите. В края на 2014 г. Аренас направи своя Гран при дебют в последния кръг във Валенсия.

Сезон 2015 бе един от най-важните за Алберт до момента. Първата година в световния шампионат на ФИМ Moto3 Junior, испанецът не излизаше от топ 5.

Често бе на подиума и взе победи. В края на 2015 г. той се поздрави с второ място. През 2016 г. Аренас направи  няколко участия в началото на сезона като заместник на контузен пилот в Moto3 с Mahindra. След това обаче, от Австрия нататък за него се отвори постоянно място.

Първият му пълен сезон в Moto3 бе през 2017 г. Беше по-труден, но Аренас спечели точки и влезе в топ 10 в Мизано. За него обаче предстоеше далеч по-успешния сезон 2018 г. След трудно начало, славата му кацна на работа. Това стана с първата победа в Гран при на Франция в Льо Ман. Той спечели отново преди края на годината, в Австралия.

Доста по-успешна бе 2019 г. С победата му в Тайланд, последваха три поредни подиума – в Япония и Австралия. Аренас завърши годината на 11-о място със 108 т. с една победа и по едно второ и трето място.

Дойде сезон 2020. Той започна с феноменалната победа на Алберт в Катар, след като той и Джон Ммакфий (Petronas Sprinta Racing) си разменяха лидерството на всеки тур.

С  пандемията на  COVID-19 нещата се объркаха. Аренас трябваше да чака до юли за да започне пътя си към титлата. Та бе още на първия старт след подновяването на шампионата – в Херес. Там той спечели втора поредна победа.

Седмица по-късно в Андалусия той не завърши. Веднага след това обаче бързо взе още два подиума в Чехия и Австрия, където спечели третата си победа. Така Аренас стана фаворит за титлата.

Той обаче не се върна на подиума до Франция – 5 състезания след Австрия. Не завърши в Мизано и Каталуня. В Льо Ман стана 3-и, като това бе последният му подиум за сезона.

Въпреки черния флаг, който получи в Гран при на Европа, Аренас стана 12-и в последната битка за 2020 г. Това класиране обаче бе достатъчно на испанеца, за да вземе минимална преднина пред съперниците си. Трите победи мw донесоха и короната в Moto3. Така пилотът на Aspar Team спечели титлата само с 4 точки. Но е световен шампион.