юли 18, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Как да забавим износването на гумите

7897979

Трябва да се внимава с износването на гумите, тъй като неравномерното износване ще се отрази неблагоприятно на безопасността. Може да доведе до ненужни и нежелани разходи. Nokian Tyres установи разликата в степента на износване между предните и задните гуми.

Полеви тестове проведени от Nokian Tyres показват, че задвижващите гуми могат да се износят до четири пъти по-бързо отколкото управляемите. Затова е важно да разменяте местата на гумите, дори и в средата на сезона.

„Има голяма разлика в износването, което се получава при предния и задния мост на автомобила, което означава, че е нужно да сменяте местата на гумите. Големи разлики в сцеплението отпред и отзад се отразяват негативно върху безопасността по време на шофиране. Завъртането на гумите може също да ви спести пари, понеже ще можете да използвате един и същ комплект гуми по-дълго.“, казва Мати Мори, директор „Техническо обслужване на клиенти” в Nokian Tyres.

Тестовете проведени от Nokian Tyres, показват, че когато шофирате със зимни гуми на автомобил с предно задвижване, предните гуми могат да се износят до четири пъти по-бързо отколкото задните. При летните гуми, степента на износване на предните гуми може да достигне до два пъти повече отколкото при задните гуми.

Шофирайте спокойно и проактивно

Спокойното и проактивно шофиране ще намали износването. Добре е да избягвате рязкото спиране, ускоряване и резките маневри.

Използването на правилно налягане в гумите спрямо товара, намалява износването, съпротивлението при търкаляне и подобрява стабилността при шофиране. Налягането ще спадне в студа, така че е нужно да помпате зимните си гуми с 0.2 бара повече от препоръчаните от производителя стойности. Препоръчителното налягане на гумите е налично в ръководството на автомобила например. Трябва да настройвате налягането на гумите когато са студени, особено преди да тръгнете на дълго пътуване.

Когато поставяте зимните гуми, е нужно да се провери и оставащия протектор върху основните канали. Зимните гуми на Nokian Tyres са снабдени с индикатор за безопасно шофиране (DSI), който помага на шофьорите: когато символът със снежинката върху протектора на гумата се износи, това означава, че е време за нови зимни гуми.

Нужно е да проверявате датата на производство на гумите, отбелязана на страницата на гумата. Серията цифри и букви показва възрастта на гумата. Първите две цифри показват седмицата на производство, докато последните две се отнасят за годината. Използвайте един комплект гуми за най-дълго време от шест зимни сезона.

По-старите автомобили се нуждаят от добри гуми

Ефекта от износването на гумите може да се наблюдава при ускорение, спиране и странично сцепление. Много шофьори мислят, че почти всяка гума е достатъчно добра за стара кола или за втория семеен автомобил. Обосновката може да е, че в купуването на скъпи гуми за евтина кола няма много смисъл, или че вторият автомобил се използва рядко. От гледна точна на безопасността, обратното е вярно.

Когато автомобилът не е снабден с най-модерните технологии, добрите гуми могат да бъдат дори и по-важни отколкото при нов автомобил. Вторият семеен автомобил или третата кола, може да се използва от най-неопитния шофьор в семейството. Добрите гуми са основен елемент за сигурността при шофиране.

Всесезонните гуми често се ползват при втория семеен автомобил. Те са идеален избор когато се ползват на места с умерен климат. Те са разработени, за да отговарят на нуждите на шофьорите в Централна и Източна Европа и са проектирани да бъдат гъвкави и адаптивни както към зимни така и летни сезонни условия.

Първокласните гуми са разумен избор, тъй като разработването на тези продукти е фокусирано върху запазване на гумата възможно най-безопасна, дори и когато се износва.

Съвети за забавяне на износването на гумие

  • Редовно сменяйте позицията на предните гуми със задните и обратно. Това е нужно да се прави на всеки 10 000 километра най-много.
  • Избягвайте резките спирания и ускорение, както и резките маневри.
  • Уверете се, че гумите Ви имат правилно налягане. През зимата добавете 0.2 бара над това, което препоръчва производителят на автомобила. Винаги проверявайте налягането на гумите когато са студени.
  • Не съхранявайте гумите си навън на слънце. Използвайте хотел за гуми или друга локация, която е тъмна и има контрол на температурата.
  • Когато специалист поставя гумите, той може да ви даде и повече информация за състоянието им.