май 24, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Как да изберете яке за мотор

Изборът на мото яке е също толкова важен, колкото и този на вашата каска! 

След като главата ви е защитена, не пренебрегвайте защитата на останала част от тялото си.

Ще обърнем внимание на различните варианти по отношение на якетата за мотор

Класическият дебат е кожено яке за мотор или текстилно яке за мотор?

От какъв материал да бъде мото якето

Това е първият въпрос, който си задава всеки моторист.

Вариантите най-общо казано са два: кожено мото яке и текстилно мото яке.

Класическото и легендарно кожено яке за мотор

Всеки уважаващ себе си моторист го вижда като Светия Граал, който трябва да има в гардероба си. Това яке ще бъде до вас във всеки един момент на пътя, на пистата или просто по време на неделното каране. Може да изберете кожено мото яке в спортен стил или пък в красив vintage стил.

Модерното текстилно яке за мотор

Въпреки, че кожата е предпочитана трябва да отдадем нужното и на текстилните якета за мотор, тъй като те съчетават в себе си всички съвременни технологии по отношение на материал от които са изработи и защита!

Благодарение на съвременните материали от които са изработват те предпазват, както от температурните промени, така и от възможни наранявания при падане и плъзгане. Текстилните якета са по-леки и по-гъвкави отколкото кожените. Изберете текстилно мото яке, което ще е подходящо за всеки сезон и което отговаря на вашия стил. Цветовете на тези якета са модерни и различни, като по този начин са в крак с модата.

Каква да бъде кройката

Ако изберете кожа, „на въпроса се отговаря бързо“… 

Кройките на кожени якета наистина са по-ограничени! По-голямата част от кожените якета за мотор прилягат плътно, опънати са /прилепнали/ и по твърди, просто защото това е препоръчително за кожата. Въпреки това производителите на екипировка мислят за своите клиенти и все повече и се стремят да осигурят непрекъснато по-комфорт при шофиране. Кожата също така омеква с времето 

При текстилните мото якета са налице гъвкавостта и лекотата. Те могат да бъдат прилепнали или по широки или пък да разполагат с опция за регулиране, което позволява да персонализирате якето много добре. Освен това текстилът предлага допълнителна екстра: дължината на якето /по дълги са/. 

Обобщение

Покупката на мото яке трябва да бъде съобразена със личния стил и предпочитания. Разбира се и бюджета ще окаже влияние върху избора, но също както при каските, не правете голям компромис с качеството заради по-ниската цена. Якето е единственото, което стои между вас и околната среда. Заложете на доказали се марки като:

  • Richa;
  • Furygan; 
  • Dainese;
  • Icon;
  • Alpinestars.