декември 1, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Карлос Сайнс-старши се отърва от наказание на рали Дакар заради помощ от сина си

Стюардите напомниха на пилота на тима от Формула 1 “Ферари” Карлос Сайнс-младши за необходимостта да дава пример, след като испанецът предизвика събиране на журито, докато гледаше как неговият баща и съименник се състезава в рали Дакар в Саудитска Арабия.

Видеозапис онлайн показва как испанецът разговаря и помага да затвори шофьорската врата на автомобила “Ауди” на баща му, след като Карлос Сайнс-старши спря, за да поправи лявата задна спирачка на колата.

Стюардите решиха да не предприемат повече действия, след като разследваха тази помощ между баща и син във вторник след доклад от делегата на ФИА.

“Появата на син, който е близо до колата на състезател и помага да се затвори вратата, не е инициирано от отбора или от пилота. Тъй като това не е направено от състезател или пилот, не може да се признае за нарушение на правилника”, обяви стюардите в мотивите си.

Те обаче отбелязаха, че “поведението на всички членове на общността на моторните спортове не трябва да буди никакви съмнения”.

“От особено значение е фактът, че много известни хора в моторния спорт дават пример на всички останали”, добавиха организаторите.

Трикратният победител в рали Дакар Сайнс-старши е четвърти в генералното класиране, а лидер е действащият шампион Насер Ал-Атия от Катар с “Тойота”.