юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Клиентите на ŠKODA пак със супер успехи в ралитата по целия свят през 2020 г.

Както много други състезателни серии, така и ралитата бяха силно засегнати от борбата срещу разпространението на COVID-19. Докато в някои държави националните шампионски серии трябваше да бъдат преустановени, световният рали шампионат (WRC) на ФИА през 2020 успя да направи 7 кръга. Успя да се проведе и европейският рали шампионат на ФИА. Навсякъде, където бяха възможни състезания, клиентите на ŠKODA можеха да разчитат на подкрепата от централата на ŠKODA Motorsport в Млада Болеслав.

Изключителен успех е сред 14-те международни, регионални и национални титли, постигнати през 2020 г., отборът Toksport WRT успя да спечели отборния шампионат WRC2 на световния рали шампионат за 2020 г.

В България екипажът Мирослав Ангелов и Георги Гаджев с SKODA FABIA Rally2 спечели три титли – на рали, на рали-спринт и на планинско. Така тандемът защити рали титлата си от 2019 г.

През сезон 2020 фокусът на ŠKODA Motorsport повече от всякога беше върху подкрепата на клиенти и частни екипи. Например бившият заводски пилот Андреас Микелсен (Норвегия) се завърна в света на ралитата. Той караше SKODA FABIA Rally2 Еvo и спечели рали Унгария, предпоследния кръг на европейския рали шампионат. Добави и победа в категория WRC3 на ACI Rally Monza, финален кръг от WRC.

Понтус Тидеманд (Швеция) пропусна втората си титла в WRC2 след 2017 г. с малката разлика от само четири точки. Благодарение на три победи в категорията, шведът все пак помогна на отбор Toksport WRT да спечели отборния шампионат WRC2 на световния шампионат.

В категорията WRC3 на световния рали шампионат, запазена за частни екипажи, Каетан Каетанович и Мачей Шчепаняк от Полша постигнаха една победа и няколко добри резултата към своя актив. Те завършиха шампионата на трето място пред дуета, също подкрепян  от SKODA Motorsport – Оливер Солберг (Швеция) и навигаторът му  Арон Джонстън (Ирландия). Те показаха стабилно каране през сезон 2020.

Сред 14-те титли и трофеи на клиентите на ŠKODA, исторически забележителен е успехът за чешката марка на Бари Маккена и Джеймс Фултън от Ирландия. Те спечелиха ARA National Championship Trophy в САЩ, първата по рода си такава титла за ŠKODA FABIA Rally2 Еvo.

В някои страни националното първенство беше толкова силно повлияно от борбата срещу разпространението на коронавируса, че съответните титли не бяха официално присъдени.

Досега 372 коли ŠKODA FABIA във версиите Rally2 и Rally2 Еvo са били продадени на клиенти по целия свят. От пилотите на този автомобил са спечелени са 1255 ралита и са постигнати 2948 подиума.

Шампионатните победи на ŠKODA FABIA през 2020 г.

WRC на ФИА / Отборно първенство на WRC 2: Toksport WRT

Рали шампионат на ФИА на Северна Америка и Централна Америка (NACAM): Рикардо Тривиньо / Марк Марти (Мексико / Испания)

Национални първенства

България: Мирослав Ангелов / Георги Гаджев (България)

Финландия: Теему Асунмаа / Яни Сало  (Финландия)

Гърция: Йонанис Пападимитриу / Николаос Петрополус и Йоргос Полицос (Гърция)

Литва: Вайдотас Жала / Андрис Малниекис (Литва/Латвия)

Мексико: Рикардо Тривиньо / Марк Марти (Мексико / Испания)

Намибия: Алън Мартин / Марета Оливър (Намибия)

Норвегия: Андреас Грьондал  / Мариус Фуглерунд (Норвегия)

Португалия: Арминдо Араужо / Луиш Рамало (Португалия)

Румъния: Симоне Темпестини / Серджу Иту (Италия / Румъния)

Русия: Василий Грязин / Ярослав Федоров и Дмитрий Лебедик (Русия)

Словакия: Гжегош Гжиб / Михал Пораздич (Полша)

САЩ: Бари Маккена / Джеймс Фултън (Ирландия)