май 24, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Кои са рали шампионите на България за сезон 2020?

В крайна сметка сезон 2020 завърши. След множество перипети, скандали и трудни моменти сезонът при ралитата приключи с едва три кръга. Да само три кръга, нещо което не сме виждали никога през последните няколко години.

От календара на сезон 2020 изпаднаха две от най-важните родни състезания, които са и кръгове от европейския рали трофей, рали „България“ и рали „Сливен“.

Къде поради COVID-19, къде поради други неофициални причини, двете ни топ ралита не се проведоха. Дори имаше и странни моменти, като този с рали „Сливен“ което бе отменено на два пъти в една и съща седмица АФБ отменя за втори път в рамките на шест дни рали Сливен, отменено е и рали България.

Сезон 2020 все пак започна с рали „Твърдица-Елена“, което също бе поредната ябълка на раздора между АФБ и клубове организатори Ще има ли рали Твърдица? Състезанието успя да стартира с 24 заявени екипажа и завърши с победа за Мирослав Ангелов/Георги Гаджев в генералното класиране.

По-късно през годината успяхме да видим, въпреки множеството скандали и пропускане на юбилея през 2019-та, рали „Стари Столици“. Там заявките за участие бяха 27-броя, а Йордан Атанасов и Ангел Башкехайов направиха невъзможното със своя автомобил Mitsubishi Lancer Evo IX за да се борят с Мирослав Ангелов и Георги Гаджев и тяхната Skoda Fabia Rally2. Въпреки интересната битка в последния ден от ралито Ангелов/Гаджев бяха безапелационни и записаха своята втора поредна победа.

Края на сезон 2020 в родния ни рали шампионат дойде на рали „Сърбия“, където заявените за участие бяха 46 и част от българските екипажи имаха пръв и последен достъп да си сверят часовниците с конкуренти от съседните ни страни. Победители в генералното класиране за поредна година бяха Душан Боркович и Игор Маркович, а Ангелов и Гаджев завършиха втори поздравявайки се и с титлата в българския рали шампионат.

Втори в генералното класиране за сезона са Йордан Атанасов и Ангел Башкехайов, които дадоха всичко от себе си и за пореден път впечатлиха родната публика в опитите си да са конкурентни с вече остарелия Lancer Evolution. Именно поради тази причина Атанасов официално се сбогува със своята бегачка и обяви, че ще работи активно по сдобиването на R5 автомобил Йордан Атанасов се сбогува с Evo IX-ката и ще се бори за R5.

В RC2 Ангелов/Гаджев взимат също титлата, следвани от Атанасов/Башкехайов и Георги Василев/Стефан Добрев, които взеха участие само и единствено на рали „Твърдица-Елена“.

Слягайки случващото с „големите“ настрани, битките в RC3, RC4, RC5 и E1 също бяха доста интересни.

Победители за сезон 2020 в RC3 са Левент Ризов и Добрин Арабашев с Honda Civic и с 102,8 точки.  Втори са Емил Денев/Богомил Ненов (Renault Clio) с 63,6 точки, следвани от Иван Ангелов и Свилен Савов (Peugeot 206 RC) с 38,4 точка.

Сериозната конкуренция в RC4 все пак допринесе за интересни състезания. Денис Станчовски и Явор Брънков успяха да надделеят над всички взимайки титлата в RC4 с 126,4 точки. Втори в RC4 са Никола Мишев и Янаки Янакиев (89,8 т.), които с всеки изминал километър успяваха да вдигат темпото си. Трети завършват Дилян Станков/Йордан Йорданов с 75,6 т.

Шампиони в RC5 са Петър Йорданов и Любка Йорданова (88,4 т.) с Hyundai i20 поддържан от Motorsport Academy. Петър Йорданов има доста успешна кариера в ролята на навигатор на Крум Дончев, но определено титлата в RC5 като пилот може да се счита за сериозен успех.

Виторио Попов и Христо Попов са втори с 77,6 точки, докато Сашо Стайков и Радослав Кузманов са трети с  48 т.

E1 категорията определено донесе атракция на феновете и публиката по родните трасета. Победители са Георги Янков/Цветан Балджиев (Mitsubishi Lancer Evo IX) с 48 точки, благодарение на победата и събирането на пълен набор от точки на рали „Стари Столици“. Втори с изоставане от едва 5,4 точки са Тодор Атанасов и Владимир Владимиров с Лада Самара. Алексан Мангикян и Ивайло Иванов са трети с BMW E46.

От АФБ обявиха официално, че годишните награди ще се проведат в техният офис спазвайки противоепидемичните мерки АФБ ще стриймва от офиса си годишното награждаване.

Пълното годишно класиране по класове можете да видите от тук.

Източник:  http://bgrallyhd.com