април 16, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Чешката писта „Бърно“ ще спре да приема кръгове от световния шампионат по мотоциклетизъм от 2021-а година, това обяви директорът на трасето Ивана Улманова.

От създаването на шампионата през 1949 година до края на сезон 2020 „Бърно“ не е приемала състезание само в два случая. Първият от тях бе през 1949-, а вторият през 1992-а когато разпадането на Чехословакия и съответното политическо напрежение не позволи провеждането на надпреварата. Дори и пандемията от коронавирус не спря провеждането на Гран При на Чехия през 2020-а година, но финансовите проблеми успяха да сторят това.

Нуждата от пълно преасфалтиране на трасето, за да може то да продължи да приема MotoGP и съответното неразбирателство кой точно трябва да заплати сумата доведоха до отпадането на Гран При на Чехия от календара на световния шампионата. Състезанието в Чехия е едно от най-добре посетените в световния шампионат, като често в деня на надпреварата на хълмовете край трасето се събират над 100 хиляди души, които да наблюдават битката на две колела.

Освен MotoGP, „Бърно“ ще спре да приема всякакви състезания от най-висок ранг, като вместо това, ще се насочи към приемането клубни и корпоративни мероприятия.

Състезания от най-високо ниво се провеждат в край Бърно от 1930 година насам, като до 1986 те се състоят на публични пътища край чешкия град. От 1987 те се прехвърлят на постоянна писта „Бърно“, където остава и до днес. Именно на нея през 1997 година, Валентино Роси спечели своята първа световна титла в световния шампионат, завършвайки на трето място в състезанието в клас до 125 cc.

През 2020 година Брад Биндър триумфира в Гран При на Чехия, като по този начин донесе първа победа в MotoGP за KTM.

Източник: www.sportal.bg