април 16, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Днес, на 23 април, преди 75 години се ражда една легенда на две колела. Наречена е Vespa. В историята на мотоциклетизма има няколко знакови марки. Сред тях на лично място е и Vespa, която чества тази година юбилей – 75 години.

На 23 април 1946 г., след  края на Втората световна война, Риналдо Пиаджо регистрира патента си. Прототипът е на снимката долу. Той изобщо не предполага, че с Vespa слага основите на едно моторизирано произведение на изкуството, емблема не само на италианската мотоиндустрия. Той поставя връзка между поколенията от средата на миналия век, та до наши дни.

prototipo vespa

По света има над 19 милиона превозни средства Vespa по пътищата на пет континента. Vespa не е само марка скутери. Vespa е институция, дала на целия свят нов тласък в мобилността. Марката от Италия обединява младите от много различни и далечни култури в уникална страст.

Vespa е първата наистина глобална марка за мобилност. Тя се превърна в обща нишка между поколенията, използвана от всички различни групи в обществото. Създавайки различни културни феномени, специфични за различните условия, в които е попаднала, до степен да стане главен герой – в живота, в навиците, в културата, в музиката, в киното…

Сега, когато празнува своята 75-годишнина, Vespa преживява един от най-щастливите моменти от дългия си живот.

От 2004 г., когато са произведени 58 000 машини, растежът на марката Vespa е постоянен и впечатляващ. През 2006 г. са произведени над 100 000 бройки, които достигат 180 000 през 2017 г. и преминават еталона от 200 000 броя през 2018 г.  Общо, през последното десетилетие са произведени и изведени по пътищата по целия свят над 1 800 000 нови машини Vespa.

Днес Vespa е по-глобална марка от всякога, истински гражданин на света, произведена в три производствени обекта: Понтедера – заводът, в който се произвежда Vespa непрекъснато от 1946 г. с производство, предназначено за Европа и западните пазари, включително Америка; Вин Пук, във Виетнам, който обслужва местния пазар и Далечния изток; и в Индия, в ултрамодерната фабрика Барамати, открита през април 2012 г. за производство на Vespas за индийския пазар.

Vespa днес!

През различните епохи Vespa винаги е представлявала най-модерните технологии. Характеризирайки се с изключително усъвършенствана концепция за носещо тяло, изградена изцяло от стомана, Vespa бележи еволюцията на индивидуалната мобилност. Днес най-новите превозни средства Vespa, оборудвани с двигатели и технически решения, представляват синтеза на стила на една еволюция, която направи дизайна на Vespa безсмъртен. Това гарантирайки, че е икона на италианската елегантност по целия свят.

Vespa Primavera – младежка, иновативна, технологично новаторска, пъргава и динамична, с оглед на защитата на околната среда. Vespa  Primavera във версиите си за 50, 125 и 150 кубика е звезда, главен герой на нейното време. Тя наследява цялата свежест и радост от живота, която бележи историята на модел, който е легендарен елемент от родословното дърво на Vespa.

Vespa Sprint продължава традицията на жизненост и младост. Проектиран е като еволюция на проекта Vespa Primavera (от който той приема своите двигатели), насочен към деца от всички възрасти и подчертава спортните характеристики, въплътени в името, легендарно по рождение. Създаден е с малък и лек, но практичен и защитен корпус, изцяло от стомана и се характеризира със своята младежка линия, белязана от дръзка правоъгълна задна светлина и големи 12-инчови гуми, с ефектни алуминиеви джанти.

Vespa GTS, известна като “Vespone” (“голямата Vespa”) заради голямото си шаси, е най-бързата, спортна и най-приятна Vespa в гамата. Тя е идеална за градска употреба благодарение на маневреността и производителността на 125, 150 и 300-кубикови 4-тактови двигатели, с течно охлаждане. Скутерът е подходящ също така и за пътувания извън града, самостоятелно или с пътник на борда. Новата гама GTS, пусната на пазара през 2019 г. и включваща Vespa GTS, GTS Super, GTS SuperSport и Touring, предлага нов двигател 300 HPE, най-мощният, монтиран някога от Vespa. Има  усъвършенствани детайли в стила и обширна серия от модерно оборудване, което включва ABS спирачна система и ASR контрол на сцеплението, ексклузивна, модерна технология на Piaggio Group, която допринася за това Vespa GTS да бъде по-безопасна и по-приятна за каране при всякакви условия.

Vespa Elettrica е на пазара от ноември 2018 г. Това е модерно произведение на изкуството с технологично сърце, предназначено да промени сегмента на мобилността. Това не е електрически скутер, а Vespa Elettrica. Напълно безшумен и лесен за каране, произведен изцяло в Понтедера, той представлява революционната и съвременна душа на марката, която винаги е изпреварвала времето си. Тя е постоянно на върха, като същевременно остава вярна на своите ценности по отношение на стил и технологии.

Vespa Elettrica също е и свързано превозно средство: многобройните функции, предлагани от Vespa MIA, мултимедийната система, която позволява свързване на смартфон към возилото, могат да се управляват чрез иновативен интерфейс човек-машина, който включва цифрови инструменти и цветен TFT дисплей. Vespa Elettrica се предлага във версията с максимална скорост, ограничена до 45 км/ч и версията от 70 км/ч.

(VESPA 946) RED. Сътрудничеството, започнало между Piaggio Group и (RED), изцяло в червено, за да участва в програмите за борба със СПИН, туберкулоза и малария, стартирани от (RED) – асоциация, основана през 2006 г. от Боно и Боби Шрайвър. Допринесла е за стотици милиони щатски долари за Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария в Африка. (VESPA 946) RED е проектиран с елегантност и стил, за да покаже чувствителност към този сериозен проблем. Това е възможност всеки да се включи в битката срещу някои от най-трудните предизвикателства, пред които е изправено човечеството.

(VESPA 946) RED е най-новата Vespa 946, изключително ексклузивен модел, посветен на естетическото и технологично съвършенство. Името напомня годината, в която Vespa – върховният символ на италианската елегантност,  е родена: 1946 г. Vespa 946 както връща към великолепното минало, така и пренаписва своята естетика наново, като внимателно обръща внимание на детайлите и дълбоко уважение към околната среда. (VESPA 946) RED представлява новата глава в невероятна история за красота, ентусиазъм, старание и осъзнатост.

От 2020 г. Vespa Primavera също се появи с (RED) версия.

В следващите дни след юбилея, ще разкажем още подробности, свързани с историята на легендарната марка Vespa.